Menu

 

A+ A A-

Ibadah

SOALAN: Saya terbaca satu artikel menarik di sebuah blog yang menyatakan perkembangan teknologi memberi ruang yang cukup besar bagi perkembangan dakwah. Mungkin ustaz ada informasi berkaitan perkembangan ini yang ingin diketengahkan?

Monday, 07 December 2015 09:54

ISTINJAK DENGAN TISU

Ditulis oleh

Kalimat Bahasa Arab

Setahu saya perkataan istinjak itu ialah kalimat bahasa Arab. Boleh ustaz jelaskan apa maksud istinjak dan hukum istinjak bagi seseorang Muslim?

Saya memerhatikan masyarakat Islam di Malaysia tidak berusaha untuk menjelaskan Islam kepada anggota masyarakat bukan Islam di sekeliling mereka. Alasan mereka: “Tiada paksaan dalam Islam.” Apa pendapat ustaz tentang hal ini?

ISLAM agama yang mudah dan indah. Masuk Islam dan menjalani kehidupan sebagai Muslim hakikatnya tidak susah. Jika terdapat bayangan susah dan berat dalam hukum-hukum dan ajaran-ajaran Islam, itu bukanlah kerana Islam itu yang berat. Akan tetapi gambaran itu disebabkan sama ada kerana salah faham tentang hukum Islam, atau nafsu yang enggan tunduk kepada ketentuan Islam. Walau bagaimanapun kedua-duanya boleh diatasi dengan menuntut ilmu tentang agama Islam daripada sumber-sumber yang muktamad.