Menu

 

A+ A A-
Ustaz Ahmad Fauwaz Fadzil Noor

Ustaz Ahmad Fauwaz Fadzil Noor

Sarjana Muda Syariah, Universiti al-Azhar, 2004. Mendapat Sijil Kemahiran Fatwa, Darul Ifta’ Mesir, 2008. Berguru secara langsung dengan ramai ulama besar antaranya Syeikh Ali Jumaah, Mufti Mesir, Dr. Taha Jabir al-Ulwani dan Dr. Mohammad al-Zuhaili. Kini sebagai Pegawai Perhubungan Korporat dan Penasihat Syariah Pelima Media Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

WASATIYYAH DALAM DIMENSI DAKWAH

SOALAN: Kali ini saya ingin bertanya kepada ustaz berkaitan konsep dakwah dari perspektif wasatiyyah. Boleh ustaz jelaskan terlebih dahulu tentang makna dakwah?

PENGENALAN USUL FIQAH

Saya berkelulusan Bahasa Arab. Dahulu ketika memilih bidang untuk pengkhususan sampingan, saya langsung tidak tergerak hati untuk memilih bidang Usul Fiqah kerana saya masih belum nampak akan kepentingannya. Namun saya baru sedar bahawa saya mempunyai kelebihan untuk mempelajarinya kerana saya mampu memahami Bahasa Arab yang merupakan prasyarat mempelajari ilmu ini. Untuk kolum baru ini, bolehkah ustaz mulakan dengan pengertian ilmu usul fiqah dan unsur-unsur penting dalam mempelajarinya?

ANTARA KAEDAH DAN USUL

SOALAN: Pada keluaran yang lalu, ustaz telah memberikan pendahuluan tentang ilmu usul fiqah. Kali ini, bolehkah ustaz jelaskan apakah yang dimaksudkan kaedah-kaedah fiqah dan perbezaannya dengan usul fiqah?

BAHAYA KAFIR MENGKAFIR

Gejala Mengkafirkan Orang

Apakah pandangan ustaz mengenai isu kafir mengkafirkan orang Islam?

Jawapan: Mengkafirkan orang satu isu yang besar. Ia tidak boleh diluaskan kerana akan menyebabkan fitnah kepada orang Islam. Inilah manhaj Ahli Sunnah wa al-Jamaah. Meluaskan konsep kekafiran pula sama seperti golongan Khawarij. Mereka sampai mengkafirkan orang Islam yang melakukan dosa-dosa besar. Maka saya di sini ingin nasihatkan orang ramai agar jangan mudah mengkafirkan orang lain. Sebarang isu mesti dirujuk kepada pihak berautoriti seperti mufti terlebih dahulu.

HUKUM SEKITAR PENJAGAAN KECANTIKAN

Mengejar Kecantikan

Hari ini semua orang ingin kelihatan cantik. Ada kalanya kaum lelaki lebih beri-ia dalam hal ini hingga ada gelaran lelaki jelita. Apa pandangan Islam tentang trend mengejar kecantikan pada hari ini?

WASATIYAH DAN SUNNAH

Maksud Sunnah

Ustaz, baru-baru ini saya mendengar ceramah Maulidul Rasul di Masjid berdekatan rumah. Penceramah tersebut menyeru supaya umat Islam mengikut sunah Nabi s.a.w. Cuma saya tidak jelas apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan sunah?

HUKUM TUKAR JANTINA

  • Kategori Hukum

SOALAN: Baru-baru ini saya berjalan-jalan di salah satu pusat membeli belah. Saya perhatikan cukup ramai anak-anak muda yang berpenampilan aneh. Beberapa dari mereka saya lihat adalah laki-laki namun berpakaian seperti wanita. Saya terfikir, apa pandangan Islam berkenaan perkara ini?

WASATIYAH DAN PENDIDIKAN SEKS

Pendidikan seks menimbulkan kegusaran pada sebahagian golongan yang bimbang pada natijah buruk yang akan berlaku kepada golongan muda. Kebimbangan ini ada asasnya. Sekiranya pendidikan seks diperkenalkan dalam bentuk yang salah, maka ia akan membawa kepada kerosakan dan penyesalan. Kupasan kali ini menyorot isu pendidikan seks daripada pandangan manhaj wasatiyah.

BANK ORGAN MANUSIA

PADA hari ini wujud banyak institusi atau disebut bank yang menyimpan organ dan anggota badan manusia. Antaranya bank susu, tisu, mata, sperma, otak dan sebagainya. Institusi ini berfungsi sebagai badan penyelidikan dan penyimpanan untuk tujuan pemindahan organ.

MENGEMBALIKAN PERANAN ILMU USUL FIQH

  • Kategori Hukum

Ilmu usul fiqah ialah ilmu yang mengajarkan kita cara berinteraksi dengan al-Quran dan sunnah sehingga kita mampu mengeluarkan mutiara hukum syarie yang sahih.