Menu

 

A+ A A-

TANAH TERGADAI

TANAH TERGADAI

“Setelah membaca hujahan dan afidavit yang difailkan oleh kedua-dua pihak, mahkamah dengan ini membenarkan tuntutan plaintif untuk satu perintah pemilikan kosong di bawah Aturan 89 Kaedah Mahkamah 2012. Dengan ini, defendan-defendan dikehendaki keluar dari tanah tersebut dan menyerahkan milikan kosong tanah tersebut kepada plaintif,” ujar yang arif hakim.

Terngiang-ngiang di fikiran Fadil keputusan yang telah dibuat oleh hakim sebentar tadi. Seakan-akan dia tidak percaya dengan keputusan itu.“Kalau Encik Fadil tidak berpuas hati dengan keputusan tadi, encik bolehlah merayu keputusan tersebut di mahkamah rayuan,” ujar Puan Azniza, peguam kepada Fadil.

Kerana Harta

Fikiran Fadil melayang teringatkan rentetan peristiwa yang membawa kepada realiti yang beliau sedang hadapi sekarang.

Semuanya bermula semasa arwah bapanya masih hidup lagi. Ketika itu Fadil berusia 10 tahun. Beliau teringat bapanya pernah membawa beliau untuk berjumpa dengan Puan Nabila iaitu seorang pemilik tanah berhampiran dengan rumah lama mereka untuk menandatangani sebuah perjanjian.

Butir-butir perjanjian tersebut menyatakan bahawa arwah bapanya bersetuju untuk membeli tanah satu ekar daripada Puan Nabila. Maka Puan Nabila bersetuju untuk mendaftarkan nama arwah bapanya bagi bahagian satu ekar tersebut. Butir-butir lain agak kabur pada ketika itu. Maklumlah Fadil masih budak ketika itu.

Sebaik sahaja perjanjian tersebut ditandatangani, maka arwah bapanya telah mengusahakan tanah tersebut dengan peluh dan keringatnya untuk menjadikannya sebuah kebun.

Daripada hasil kebun itulah dapat ditampung segala belanja harian dan yuran persekolahan Fadil dan adik-beradiknya.

Walau bagaimanapun, masalah mula timbul apabila arwah bapanya dan Puan Nabila meninggal dunia tujuh tahun yang lampau. Waris-waris Puan Nabila mula membuat tuntutan terhadap bahagian tanah arwah bapa Fadil. Mereka menafikan yang ibu mereka telah menjual tanah tersebut kepada arwah bapanya. Walhal kesemua penduduk sekeliling mengetahui secara tidak langsung bahawa tanah satu ekar tersebut memang dimiliki oleh arwah bapanya.

Tiada Guna Tanpa Bukti Bertulis

Dalam siri berbalas afidavit di mahkamah, Fadil berusaha untuk mengemukakan perjanjian yang asal tetapi beliau tidak mengetahui di mana letaknya perjanjian tersebut. Lebih teruk lagi, Fadil juga gagal mengemukakan bukti bahawa bayaran-bayaran cukai tanah sebelum ini telah dibuat oleh bapanya untuk bahagian satu ekar tersebut.

Oleh yang demikian, peguamnya Puan Azniza daripada firma Tetuan Ina Niza & Associate menasihatinya bahawa beban pembuktian adalah di bahu Fadil bagi membuktikan kepentingan arwah bapanya di tanah satu ekar tersebut.

Menurut peguamnya lagi, pihak waris Puan Nabila mempunyai kelebihan apabila mereka berjaya mengemukakan geran tanah atas nama Puan Nabila dan jelas dalam geran tanah tersebut tidak terdapat kepentingan arwah bapanya didaftarkan sama ada melalui pemfailan kaveat atau pendaftaran surat amanah.

Tambahan lagi menurut Puan Azniza, Seksyen 340 Kanun Tanah Negara memperuntukkan bahawa di bawah prinsip “hak milik yang tidak boleh disangkal”, pemilik tanah ialah orang yang paling berhak sekali dalam pemilikan sekeping tanah dan hak milik tuan tanah tidak boleh dicabar melainkan dalam perkara-perkara khas di bawah Seksyen 340 (2) kanun yang sama.

Fadil telah berusaha sedaya upaya mencari dokumen sebagai bukti yang ada tetapi gagal. Beliau sememangnya tidak mengetahui di mana dokumen-dokumen tersebut disimpan. Oleh yang demikian, beliau hanya mampu menyatakan butir-butir yang beliau ingat dalam afidavit beliau bagi menentang permohonan waris Puan Nabila tanpa mengemukakan bukti bertulis.

Seperti mana yang telah dijangkakan oleh Puan Azniza berdasarkan undang-undang yang sedia ada, keputusan hakim sememangnya akan memihak kepada waris Puan Nabila.

Akhirnya, bergenang air mata Fadil kerana tidak dapat mempertahankan tanah warisan yang telah lama di usahakan oleh arwah bapanya.

Wallahu a‘lam.

Pengajaran dan Cadangan:

1. Penting bagi mana-mana pihak dalam mana-mana perjanjian untuk mendapatkan salinan sah perjanjian yang telah dimeterai.Bahkan al-Quran melalui ayat 282 surah al-Baqarah sendiri menganjurkan agar setiap perjanjian perlulah ditulis dan dipersaksikan.

2.Penting bagi setiap individu untuk menyimpan segala dokumen perjanjian yang telah dimeterai dalam rekod yang teratur dan memaklumkan kepada waris mereka tempat simpanannya.

3.Adalah lebih baik jika setiap individu membuat wasiat bertulis dan disimpan di pejabat peguam-peguam atau penulis wasiat bagi membutirkan keberadaan rekod-rekod penting bagi kepentingan ahli waris kelak.

4.Bagi mengelakkan kes seumpama ini, sebaik-baiknya perjanjian dibuat di hadapan peguam agar satu salinan akan di simpan dalam milikan peguam. Maka peguam boleh mendaftarkan kepentingan pembeli sama ada melalui pendaftaran hak milik atau pemfailan kaveat atau pendaftaran surat ikatan amanah.

5.Simpan rekod-rekod pembayaran cukai tanah yang telah dibuat bagi menyokong tuntutan sekiranya berlaku pertikaian tuntutan kelak.

6.Waris-waris penjual sepatutnya bersikap lapang dada dan sedia mendengar keterangan saksi para penduduk kampung yang mengesahkan pertindihan tuntutan agar tuntutan mereka tidak menganiaya mana-mana pihak.

 

              Mohamed Fadly Dato’ Zakaria

                                             Sumber artikel daripada Majalah Al-Ustaz Isu 09

 


 

Mohamed Fadly Dato’ Zakaria

Peguam di Advocates & Solicitors. Messrs Zuraidah Naziha & Fadly.

Kembali ke atas