Menu

 

A+ A A-

MEMETIK KESETIAAN DI SEBALIK KELALAIAN

DARI puncak gunung pandangan matanya melebar ke segenap dataran yang luas terbentang. Dataran yang kaya dengan flora dan fauna anugerah Tuhan. Rongga dadanya segar menghirup udara dari puncak.

Di sudut itu dia memikirkan tentang agama yang disayanginya. Agama yang dianutinya. Memiliki penganut tetapi ramai yang tidak setia. Ramai yang telah lupa. Ramai mengaku masih beriman tetapi terpesong daripada amalan. Jika kita punyai teman kemudian berlalu pergi dan tidak setia lagi, bagaimanakah perasaan ini? Pasti hati akan bersalut perasaan marah dan sedih. Sedih memikirkan teman tidak setia lagi.

Namun andai kita lupa pada Islam, Allah sesekali tidak akan rugi dan bersedih kerana janji Allah itu pasti. Islam tetap akan tertegak suatu hari nanti biarpun kini mata ini tidak akan sempat melihat kemilau cahayanya menerangi seluruh alam. Biarpun kini cita-cita itu terasa sukar untuk digapai. Pasti Allah menggantikan golongan yang lalai ini dengan golongan yang memiliki hati yang jitu untuk bangkit membawa obor Islam.

Golongan ini mencintai Allah dan Allah juga mencintai mereka. Islam yang indah akan dapat diamalkan sepenuhnya. Dunia ini akan dibanjiri kasih sayang kepada Pencipta dan sesama makhluk. Tiada yang menindas dan tiada yang tertindas. Dunia akan dilimpahi rahmat berpanjangan. Tertegaknya hukum Allah menjamin kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat kerana Dia tahu segalanya. Kerana Dia yang mencipta kita dan mengatur sistem hidup kita.

Saat itu akan terpadamlah api marak kejahilan yang meratah minda umat Islam. Akan musnahlah kata-kata sinis yang memperlekehkan Islam. Tiada lagi kata nista menghina agama Allah ini. Seluruh alam akan bersatu untuk berlindung di bawah redup kasihNya.


Noorjehan Baharudin
Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu No.2


Noorjehan binti Baharudin

Lulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah Universiti al-Azhar. Mempunyai pengalaman dalam bidang kepimpinan dan perguruan. Pernah terlibat dalam penulisan majalah. Kini berkhidmat sebagai guru di Sekolah Menengah Agama Nurul Iman di Selangor.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

Kembali ke atas