Menu

 

A+ A A-
Haji Muhammad Zakaria

Haji Muhammad Zakaria

Lulusan University of Tasmania dan University of Newcastle, Australia, berpengalaman sebagai pendidik, pensyarah, CEO kolej swasta, master trainer, kolumnis, penulis, editor dan usahawan. Beliau kini menjawat sebagai Pengerusi Yayasan Antarabangsa Sri al-Ain-Aceh, Presiden Persatuan Belia Sri al-Ain (BERSAMA), Timbalan Presiden Persatuan Usahawan dan Pengurusan Islam Malaysia (URUS) dan Mudir Tahfiz Sri al-Ain. Sering muncul di kaca tv sebagai perunding motivasi, antaranya TV3, RTM1 dan juga Radio Ikim.fm. Beliau juga sering ke luar negara mengetuai misi kemanusiaan, antaranya ke Aceh, Jakarta, Kemboja dan juga masyarakat orang asli.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

 

ETIKA DALAM MAJLIS

WALAUPUN anda seorang pelajar namun anda sering menghadiri pelbagai jenis acara, majlis dan program, sama ada yang rasmi atau tidak rasmi. Ramai pelajar yang segan dan malu berada di dalam majlis. Kalau boleh, biarlah berada di barisan belakang sekali. Kalau ada tiang atau tembok mahu rasanya berlindung di sebaliknya.

PERSIAPAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

PEPERIKSAAN sangat besar ertinya bagi hidup seorang pelajar seperti anda. Adik-adik tahun enam akan menghadapi peperiksaan UPSR . Adik-adik tingkatan tiga akan menghadapi peperiksaan PMR .

KEMAHIRAN BERKOMUNIKASI

Sebagai seorang pelajar anda hidup dalam lingkungan ilmu dan pembelajaran meliputi ruang litup dari rumah ke sekolah hingga ke destinasi lain seperti perpustakaan awam, tempat ekspo, cyber café, kedai buku dan rumah kawan.

KEMAHIRAN BELAJAR

  • Kategori Tips

Sebelum memasuki sebarang bidang pekerjaan, seseorang itu harus memiliki kemahiran mengenai skop pekerjaannya. Barulah ia dapat menjalankan kerjanya dengan baik, licin dan penuh profesionalisme.

SURVIVAL SEKOLAH ISLAM DI KEMBOJA

Jumaat, 5 Disember 2008, 3.15 petang:

Kami berangkat dari LCCT dengan AirAsia AK852 ke Phnom Penh. Inilah kali ketiga saya mengetuai Misi Kemanusiaan ke Kemboja.

KUNCI KETAHANAN JIWA

Sebagai seorang pelajar anda sentiasa berhadapan dengan pelbagai kesusahan dan rintangan dalam menuntut ilmu. Anda harus tabah menghadapi rintangan ini jika mahu berjaya. Hati anda harus sekental besi waja. Perumpamaan Melayu ada mengatakan:

JUNGLE TREKKING

UNTUK menjalankan aktiviti Jungle Trekking, tidak semestinya kita perlu menunggu atau menyertai sesuatu kem. Kita boleh melakukannya pada bila-bila masa bersama kawan atau adik beradik. Sebagai pengetahuan, Jungle Trekking mempunyai beberapa bentuk aktiviti yang biasa dilakukan, antaranya:

JOGING

  • Kategori Sukan

BERJOGING atau berjalan pantas selaju 6 kilometer sejam merupakan aktiviti fizikal paling mudah dilaksanakan dan paling kurang memerlukan persiapan dan perbelanjaan. Kita cuma memerlukan sepasang pakaian yang menyerap peluh, kasut joging dan luang masa setengah jam, itu pun sudah mencukupi.

ETIKA PELAJAR DI RUMAH

  • Kategori Tips

SEBAGAI seorang pelajar, anda sering dilatih tentang etika belajar, etika di dalam bilik darjah, etika dalam majlis, etika dengan guru, etika dengan sahabat, etika di pusat sumber, etika di makmal, etika di padang sukan dan sebagainya. Pernahkah anda diberitahu tentang etika di rumah?

RAHSIA BELAJAR BERKUMPULAN

RAMAI pelajar tidak tahu bahawa belajar berkumpulan lebih baik daripada belajar bersendirian. Dalam Islam pun berjemaah lebih baik daripada berseorangan dalam semua aktiviti. Ahli motivasi mendefinisikan “kumpulan” atau “team” sebagai “Together Everyone Achieves More” (berkumpulan menjadikan setiap orang lebih berjaya).