Menu

 

A+ A A-

DI SEBALIK UJIAN

Pedih sungguh hatinya terkena ujian hebat yang tidak diduga. Pilu sungguh jiwanya merintih sedih mengenang diri yang dirundung malang. Air matanya berjuraian jatuh mengiringi sedih perasaan yang tidak tertanggung bebannya lagi. Dia benar-benar sedih. Sedih yang tidak terucap.

 

Jika diluahkan kepada manusia dengan seribu daya pun mereka pasti hanya bisa menadah telinga dan mungkin melontar buah rasa buat pemujuk jiwa. Hanya dirinya sahaja yang mengerti. Namun dia pasti Allah berjuta kali lebih mengerti dan mendalami isi hatinya berbanding dirinya sendiri!

Namun mengapa sukar memujuk diri tika ditimpa ujian begini. Pemilik hati kerdil ini payah untuk terus pasrah dan reda berbanding pantas sahaja berputus asa dan lebih rela melayan sebak di dada. Di sebalik ujian ada hikmah yang terselindung. Harus disingkap baru ditemui manisnya ujian yang menimpa. Namun ujian yang menjengah sering dianggap pengusut jiwa bukan tanda sayang daripada Ilahi!

Akal yang dangkal sering membaca ujian itu derita. Sebab itu ujian yang tiba umpama langit menghempap kepala. Malang sungguh jiwa kerana tidak kenal pencipta. Sedangkan semua yang ditakdirkan Allah pasti ada baiknya! Itu janji Allah. Janji Allah tidak mungkin dusta.

Seperti sesebuah produk, jika ingin diketahui mutunya harus diuji sebelum ia selamat untuk digunakan. Produk itu perlu melalui ujian dan menepati piawaian yang ditetapkan. Begitulah insan. Kehidupan mereka mempunyai syariat dan piawaian yang perlu ditepati barulah terhasilnya Mukmin Sejati! Jika tidak melepasi piawaian ujian, jadilah Muslim itu sebuah produk yang tidak bermutu dan tidak tahan lasak. Justeru Mukmin Sejati harus diuji!

Seperti Rasulullah s.a.w. yang liku hidupnya dipenuhi ujian. Pada masa yang sama Allah begitu cinta kepada Baginda sehingga dinobatkan sebagai kekasih Allah. Masya Allah! Sebab itulah ujian bukan tanda benci dan nista tetapi tanda cinta. Ia kayu ukur keimanan seorang Muslim. Yakinlah! Mukmin yang sejati apabila ditimpa kesusahan dia bersyukur dan apabila ditimpa kemudaratan dia bersabar.

 

Noorjehan Baharudin

Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu 6


 

Noorjehan binti Baharudin

Lulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah Universiti al-Azhar. Mempunyai pengalaman dalam bidang kepimpinan dan perguruan. Pernah terlibat dalam penulisan majalah. Kini berkhidmat sebagai guru di Sekolah Menengah Agama Nurul Iman di Selangor.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

Artikel berkaitan: « ANALOGI DARI SEBATANG POKOK
Kembali ke atas