Menu

 

A+ A A-
Abdullah Bukhari Abdul Rahim

Abdullah Bukhari Abdul Rahim

Sarjana Usuluddin (Tafsir al-Quran), UM. Kini pensyarah Jabatan Tilawah al-Quran, Pusat Bahasa, UIAM. Tulisan beliau kerap tersiar di akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian. Tumpuan penulisan beliau ialah kefahaman dan interaksi dengan al-Quran. Dekati beliau di abdullahbukhari.blogspot.com. 

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

PENGISLAMAN UMAR & HAMZAH

Lanjutan daripada cerita tentang keadaan umat Islam yang terseksa di Makkah. Adakah nasib malang umat Islam ini berterusan tanpa sebarang perubahan?

PEMULAUAN KELUARGA RASULULLAH

SOALAN: Selain penganiayaan fizikal, adakah pihak Musyrikin Quraisy mempunyai strategi lain bagi menghalang perkembangan Islam di Makkah?

BUKAN ASAP AKHIR ZAMAN

KETIKA jerebu melanda Malaysia tempoh hari, ada sesetengah pihak yang mengaitkannya dengan 10 tanda akhir kiamat. Isu ini bertambah mencelarukan apabila dikaitkan juga dengan surah al-Dukhan yang bermaksud asap. Sebenarnya amat penting bagi orang yang hendak berinteraksi dengan al-Quran untuk memahami konteks sebenar sesuatu ayat. Sebuah kisah yang diriwayatkan oleh Imam Ibn Kathir dalam tafsirnya amat sesuai untuk memperbetulkan kesalahan di atas.

PENGAWAL PERIBADI MENURUT ISLAM

Apabila melihat gambar tokoh besar dunia diringi oleh pengawal peribadi, kita akan tertanya-tanya tentang hukum pengawal peribadi dalam Islam? Apa relevannya menggunakan khidmat pengawal peribadi sedangkan Allah sudah menetapkan segala takdir ketentuan manusia. Firman Allah: “Tidak ada sesuatu kesusahan yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga menimpa diri kamu melainkan telah sedia ada dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya lagi. Sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.”

(Surah al-Hadid: 22).

“DIALOG” NABI MUSA DAN IMAM AL-GHAZALI

Syeikh Dr. Yusuf al- Qadrawi merakamkan satu pengalamannya dalam Kayf Nata’amal Ma’a al-Sunnah al-Nabawiyyah. Pada suatu hari beliau mendengar seorang khatib berkhutbah Jumaat di sebuah negeri yang dilawatinya. Khatib tersebut membawa sebuah riwayat berasaskan mimpi.

KHADIJAH CINTA PERTAMA RASULULLAH

KHADIJAH CINTA PERTAMA RASULULLAH

Mohon ustaz ceritakan tentang rentetan awal perkahwinan antara Rasulullah dan isteri pertama Baginda iaitu Khadijah Binti Khuwailid.

Beliau seorang usahawan wanita berbangsa Quraisy yang mulia. Gelarannya ketika zaman jahiliah ialah al-Tahirah yang bermaksud wanita yang suci kerana ketinggian akhlaknya.

RASULULLAH IKON PEMUDA SEPANJANG ZAMAN

SOALAN : Bagaimana sifat baginda Rasulullah s.a.w. ketika mudanya?

JAWAPAN : Baginda terkenal sebagai seorang yang berakhlak dan berintegriti tinggi. Hal ini dapat diperhatikan pada kata-kata Sayidatina Khadijah ketika menenangkan Baginda selepas peristiwa penurunan wahyu: “Demi Allah, Allah sekali kali tidak akan merendahkanmu kerana sesungguhnya engkau selalu menghubung silaturahim, bercakap benar, memikul (membantu) kesusahan orang lain, selalu bersedekah kepada orang yang tidak memiliki harta, memuliakan tetamu dan membantu menegakkan kebenaran.”(Riwayatal Bukhari dan Muslim)

DUA JENIS ILMU

Pada akhir kelas Tilawah dan Tafsir al-Quran tadi, seorang pelajar bertanya: “Ustaz, apa perlunya kita bermazhab?”

Saya jawab dengan sebuah analogi: “Andaikan ketika sedang bercucuk tanam di halaman rumah, tiba-tiba kita dapati minyak mentah keluar membuak-buak dari tanah yang dicangkul. Bolehkah kita terus masukkannya ke dalam tangki kereta?”