Menu

 

A+ A A-
Siti Rohani Surani

Siti Rohani Surani

Bertugas selama enam tahun sebagai DJ Radio IKiM FM. Merupakan penyampai radio bagi slot Warna Pagi Ikim FM dari pukul 6 hingga 10 pagi. Pernah menggalas tanggungjawab sebagai Pengacara bagi program realiti Astro Oasis iaitu Ustazah Pilihan yang bermula pada 6 Oktober 2011.

BUKAN HANYA SEKADAR MALU

ANTARA KATA-KATA – ‘MALU BERTANYA SESAT JALAN’ DAN ‘JUST DO IT’ – YANG MANA SATU PILIHAN HATI DAN YANG MANA SATU MENJADI PRINSIP KITA?

JIWA KITA PERLU KAYA

PERNAH tak para pembaca sekalian mendengar atau terbaca kata-kata di bawah? Masalah yang dihadapi oleh mereka yang kosong jiwanya boleh membawa kepada kekufuran. Apabila kufur, maka amat mudah menjadi lupa diri serta hilang ketenangan dan kebahagiaan.

JUJURLAH KERANA KITA MUSLIM

Yang baik makin dipijak, yang jahat makin berkuasa. Lalu di mana untungnya menjadi seorang yang jujur? Persoalan seperti ini kerap bermain di fikiran kita kerana dunia hari ini menyaksikan kejujuran sesuatu yang janggal. Untungnya menjadi seorang yang jujur terdapat dalam sabda Rasulullah s.a.w., maksudnya: “Tetap berpegang eratlah pada kejujuran, walaupun kamu seakan-akan melihat kehancuran dalam berpegang teguh pada kejujuran, tetapi yakinlah bahawa dalam kejujuran itu terdapat keselamatan.”

JANGAN BIARKAN PAHALA MENJADI REPUT

SEBAIK-BAIK manusia itu ialah bukan yang tidak pernah melakukan dosa, tetapi yang segera bertaubat sebaik saja melakukan kesilapan.

Jika saya katakan ramai antara kita secara sengaja atau tidak telah meminum racun, tentu ramai yang menyangkalnya kerana tidak bersetuju, sebab ramai yang waras. Tetapi jika saya katakan ramai antara kita telah melakukan maksiat, pastinya ramai yang menundukkan kepala tanda malu dan kesal atas kemungkaran yang telah dilakukan.

BERSAUDARALAH SEPERTI RANTAIAN TASBIH

“RAMAI manusia di sisi sombong dan tidak bertegur sapa. Bagaimana harus aku buktikan silaturahim suruhan Tuhan, sampai bila begini...” (petikan lagu Silaturahim nyanyian kumpulan BPR)

TUTUP KELUH KESAH DENGAN KESABARAN

PERMULAANNYA, mari kita renungi dua kisah yang pernah berlaku kepada para nabi, iaitu kisah Nabi Sulaiman a.s. dan Nabi Yaakob a.s. Orang Mukmin tatkala menerima kebaikan daripada Allah pasti akan melahirkan rasa kesyukuran, bukan?

PERCAYA UNTUK DIPERCAYAI

“PERCAYALAH pada saya…” Itulah ungkapan yang sering kita gunakan tatkala untuk meraih kepercayaan seseorang kepada kita. Amanah sangat berkait rapat dengan nilai kepercayaan. Dari segi bahasa arabnya, amanah membawa maksud tenteram, aman, terselamat dan harmonis. Amanah juga boleh kita fahami sebagai menghargai kepercayaan orang lain terhadap diri seseorang dengan melaksanakan tuntutan atau janji yang telah dibuat.