Menu

 

A+ A A-
Ustaz Fauzi bin Abdul Hamid

Ustaz Fauzi bin Abdul Hamid

Lulusan B.A dalam Usuluddin dan M.A dalam Ulum Hadis di Universiti Faisalabad, Pakistan. Kini bertugas sebagai editor syariah di jabatan penerbitan Telaga Biru Sdn.Bhd. Aktif dalam berdakwah di masjid dan surau. Antara guru beliau Syeikh Tariq Jamil iaitu ulama besar Pakistan dan Syeikh Ubaidillah (mufti). 

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

ALAM SEMESTA BERTAWAF

Bagi sesiapa yang meminati dunia astronomi pasti mendapati bahawa semua objek di cakerawala seperti planet, meteoroid, bulan dan matahari beredar atau bergerak dalam paten tertentu yang sama. Adakah hal ini ada penjelasannya dalam al-Quran?

BUNUH DIRI LAMBANG CINTA MURAHAN

  • Kategori Hukum

ISLAM tidak meghalalkan perbuatan membunuh diri. kerana apa? Kerana kita adalah seorang hamba allah s.w.t. jadi patutkah kita lakukan perkara ini sedangkan Allah s.w.t. mengasihi hamba-nya melebihi daripada kasihnya seorang hamba terhadap hamba yang lain atau seperti kasihnya seorang ibu terhadap anaknya.

ANEKA KEAJAIBAN DI ANGKASA

Allah s.w.t. mencipta langit dan bumi dengan penuh keindahan. Bumi, Allah menghiasinya dengan tumbuh-tumbuhan, gunung-ganang, lautan dan pelbagai lagi. Langit pula, Allah menghiasinya dengan bintang, bulan, matahari, nebula, komet dan lain-lain lagi.

TENTANG BULAN

Tempoh hari saya mendapat e-mel yang memuatkan gambar bulan dengan kesan garisan panjang di atasnya dengan dakwaan ia sebagai bukti bahawa bulan pernah terbelah. Peristiwa itu dikaitkan dengan mukjizat Nabi. Bolehkah ustaz ceritakan lebih lanjut?

Kisah bulan terbelah ini bukan hanya popular dalam kalangan masyarakat Islam sahaja tetapi popular dalam kalangan saintis Barat. Bahkan merekalah yang berusaha mencari bukti-bukti tentang peristiwa bulan terbelah ini.

SAMBUTAN HARI IBU DALAM ISLAM

  • Kategori Hukum

HARI ibu didefinisikan sebagai sambutan dan penghargaan buat semua ibu. Pada hari itu, para ibu akan diraikan serta diberi hadiah sebagai tanda kasih sayang seorang anak kepada ibunya. Dalam kelekaan kita menyambutnya, pernahkah kita berfikir tentang asal usul Hari Ibu ini? Adakah cukup sehari untuk kita menghormati dan menggembirakan ibu kita?  Adakah Islam menyarankan kita meraikan hari ini?

VALENTINE :MENGAPA SAYANG SEHARI SAHAJA

  • Kategori Hukum

VALENTINE ialah nama yang diambil sempena nama seorang paderi iaitu saint valentino. pada 14 februari 270m, st. valentine dihukum bunuh kerana bergaduh dengan penguasa romawi iaitu raja claudius ii (268 - 270m). st valentine dianggap sebagai simbol ketabahan serta keberanian. Oleh sebab itu, pengikut-pengikut paderi ini mengadakan satu upacara keagamaan mereka untuk memperingatinya.

TERBUKTI PENYEMBELIHAN CARA ISLAM LEBIH UNGGUL

Penyembelihan Cara Islam

HARI ini ada sekumpulan aktivis yang giat berkempen untuk mengharamkan penyembelihan haiwan cara Islam. Mereka menggembar-gemburkannya sebagai satu tindakan penyeksaan terhadap haiwan dan tidak berperikemanusiaan. Kita sebagai orang Islam, pastilah yakin dan menerima sahaja kaedah penyembelihan itu. Namun bagaimana untuk kita terangkan kepada masyarakat bukan Islam dan menangkis persepsi buruk mereka dalam hal ini?

ANAK LUAR NIKAH BUKAN UNTUK DIBENCI

  • Kategori Hukum

KEHIDUPAN DI DUNIA INI BAGAIKAN MENGHARUNGI BAHTERA DI TENGAH SAMUDERA LUAS. LAUTAN ADALAH SATU KEHIDUPAN YANG TIDAK BERTEPIAN, DAN MEDAN HAMPARAN KEHIDUPAN SERINGKALI BERUBAH. TETAPI BAGI MENGECAPI SESUATU IMPIAN, KITA HARUS MENGHADAPI CABARAN DAN DUGAAN , KERANA SESEBUAH BAHTERA TIDAK AKAN TERLEPAS DARIPADA DILANDA BADAI.

TEORI BIG BANG DALAM AL-QURAN

Permulaan Kejadian Alam Semesta

SAINTIS Barat menggagas satu teori yang dinamakan Teori Big Bang dalam kajian mereka tentang asal kejadian alam semesta ini. Saya dimaklumkan bahawa teori mereka itu disebutkan di dalam al-Quran. Benarkah? Bolehkan ustaz ceritakan dengan lebih lanjut?