Menu

 

A+ A A-
Ustaz Abdul Muhsien Bin Sulaiman

Ustaz Abdul Muhsien Bin Sulaiman

Felo Akademik di Fakulti Pendidikan Universiti Malaya. Mendapat pendidikan di Ma’had Muhammadi Lilbanin, Madrasah Rahmaniyyah Pasir Mas dan Universiti Malaya. Tumpuan penulisan beliau kebanyakannya dalam bidang Pendidikan Islam dan Tasawwuf Islam.

ETIKA MUSLIM DI JALAN RAYA

SOALAN: Ramai pengguna jalan raya yang masih belum mengamalkan etika pemanduan berhemah. Sejauh mana benarnya pernyataan sesetengah pihak bahawa sikap pengguna jalan raya menggambarkan sikap masyarakat sesebuah negara?

PENGALAMAN ROHANI

SOALAN: Saya pernah terdengar sebuah ceramah tasawuf yang menyebut tentang “pengalaman rohani”. Apakah maksudnya ustaz?

JAWAPAN

MATA MEMERHATI HATI MENGERTI

Soalan : Seperti yang kita semua maklum bahawa setiap hujung tahun, negara akan berhadapan dengan musim tengkujuh. Biasanya orang awam melihat perkara ini sebagai fenomena alam yang biasa sahaja. Manakala orang di pusat kaji cuaca mungkin ada penjelasan yang lebih saintifik. Saya tertanya-tanya: Bagaimana fenomena alam ini dilihat dari kaca mata tasawuf?

MERAIH NIKMAT MENAGIH RAHMAT

Ustaz, kita sering mendengar perkataan nikmat. Adakah nikmat itu semuanya baik dan kekal selama-lamanya?

Menurut Abu Qasim al-Qusyairi, antara kalimah nikmat dan rahmat itu memang terdapat perbezaan dan persamaan. Namun kita sering menganggap kedua-dua kalimah ini sebagai satu entiti yang sama.

UNTAIAN HIKMAH IBN ATA’ILLAH

PERTAMA kali mendengar syarahan kitab al-Hikam, saya terus tertarik padanya. Mohon ustaz dapat menjelaskan maksud salah satu hikmah yang terdapat dalam kitab itu yang berbunyi: “Sebahagian tanda (kuatnya) bergantung pada amal perbuatan adalah kurangnya perasaan berharap (pada Allah) ketika berlaku kesilapan.”

PUASA PELUANG YANG JARANG BERULANG

Bagaimana ibadah puasa dari kaca mata sufi?

IBADAT ialah kerja seorang hamba. Tiada kerja lain yang perlu dilaksanakan di dunia melainkan dengan melaksanakan kerja hamba itu untuk menjadi hamba di sisi Allah. Dalam persoalan ibadat puasa, para ahli memandang ia sebagai rukun yang perlu dilunaskan dengan seikhlas mungkin kerana Allah, bukan sekadar menahan lapar dan dahaga.

MEMAHAMI USUL ILMU TASAWUF

SETIAP ilmu mempunyai usulnya yang tersendiri. Sebagai contoh, ilmu fiqah usulnya adalah untuk memahami hukum yang diproses dengan dalil. Begitu juga ilmu hadis yang usulnya berpaksikan dengan kehidupan Rasulullah s.a.w. dari segi perkataan, perbuatan dan sebagainya. Apakah pula usul ilmu tasawuf?

SYURGA MENGGODA

Memilih ‘Azimah

SAYA mendapati golongan ahli sufi lebih cenderung mengambil pendekatan yang ketat dalam beribadah. Mereka sengaja tidak mengambil rukhsah dalam situasi yang dibenarkan. Tidakkah ini dikatakan keterlaluan dalam beribadat?