Menu

 

A+ A A-
Rashidah Mustafa

Rashidah Mustafa

HARTA ITU AMANAH ALLAH

PERNAH satu ketika Rasulullah telah pergi ke pasar. Baginda terpandang bekas berisi makanan yang hendak dijual. Baginda pun memasukkan jarinya ke dalam makanan tadi. Terasa pada jari baginda bahagian yang basah. “Mengapa dengan makanan ini, wahai penjual?” tanya baginda.

SUBURKAN MINDA ANAK ANAK DENGAN KISAH BENAR

Kanak-kanak sememangnya tidak lari daripada meminati dunia fantasi dan imaginasi. Berjam-jam duduk menghadap TV dengan kartun, animasi mahupun dongeng; tidak kira cerita Barat, Jepun, hinggalah kepada kartun dan animasi tempatan.

MANJAKAN ANAK CARA POSITIF

Seorang ibu mengeluh menceritakan kisah tiga orang anaknya. Anak perempuan sulung sudah bekerja sebagai pegawai pemasaran. Apa yang membimbangkan dia kerap balik lewat malam. Katanya kerja terlalu banyak.

JAGA BATAS PERGAULAN SESAMA SAUDARA-MARA

  • Kategori Hukum

Berkumpul sesama saudara-mara memang menyeronokkan terutama ketika kunjungan pada hari raya, majlis kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan sebagainya. Ketika itulah sanak saudara berkumpul dan melakukan pelbagai tugas untuk menjayakan majlis-majlis tersebut. Cara begini memang baik dalam mengeratkan tali persaudaraan.

Namun, ada suatu perkara yang mungkin ramai yang terlepas pandang, iaitu dalam soal penjagaan aurat dan batas pergaulan.

LATIH ANAK-ANAK BERPUASA

SELANG beberapa minggu lagi kita akan menyambut bulan Ramadan yang mulia. Para sahabat Nabi begitu menanti-nanti Ramadan, sebagai bulan memperbanyakkan ibadah dan mencari keberkatannya. Mereka memaksimumkan apa sahaja amalan yang baik sepanjang Ramadan. Dan mereka akan menangisi Ramadan yang berganjak pergi.

ANAK-ANAK MALAS SOLAT?

SEORANG bapa menyatakan kebimbangannya apabila anak-anak remaja culas atau malas solat. Setiap kali waktu solat, perlu disuruh atau dimarahi. Bagi yang menginjak dewasa dan menduduki kolej atau universiti pun begitu juga. Jika solat pun, dilakukan pada hujung-hujung waktu.

ADAB MAKAN MAKAN BERADAB

KETIKA tetamu datang ke rumah, Hasanah menghidangkan masakan tengah hari yang sungguh menyelerakan. Meja yang berkerusi sepuluh itu cukup menampung lima tetamu dan dua orang anaknya. Tiba-tiba kedua-dua anak lelaki Hasanah berebut mencapai peha ayam di dalam piring. Alangkah malunya! Tetamu belum pun dijemput mulakan makan, anaknya telah menjangkau tangan.

SIAPA KAWAN ANAK-ANAK KITA

SI IBU sudah tidak tahu bagaimana hendak menasihati kedua-dua anak lelakinya. Selalu keluar rumah ketika dia dan suaminya bekerja. Balik dari sekolah, berbasikal berjumpa kawan-kawan. Sudah dipesan supaya jangan keluar rumah kecuali waktu petang, mereka langgar arahan.

MALU ~ IKTIBAR POKOK SEMALU

TERPANDANG pokok-pokok semalu yang berselirat dan terbiar di sebuah padang, mengingatkan saya kepada sebuah kisah Rasulullah s.a.w. Diceritakan suatu ketika pernah Baginda sedang berjalan-jalan dengan puteri kesayangan Baginda sayidatina Fatimah r.ha.

KETAGIHAN

“SATU rumah, satu komputer.” Begitulah konsep yang diuar-uarkan kerajaan bagi memajukan setiap individu supaya berteknologi beberapa tahun dahulu. Maka sebagai ibu bapa tentunya kita tidak mahu anak-anak ketinggalan menikmati perkembangan teknologi tersebut.