Menu

 

A+ A A-
Fatimah Syarha Mohd Noordin

Fatimah Syarha Mohd Noordin

Graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Fiqh dan Psikologi) dan Ijazah Bacaan Quran Bersanad dan Daurah Bahasa Arab dari Universiti Syeikh Ahmad Kiftaro, Syria. Kini menyambung pengajian Sarjana di UIAM. Berpengalaman menjadi Peer Tutor, Naqibah Study Circle, fasilitator dan Ketua Pengarah Kumpulan Panel Editor UIAM dan ustazah di Sek. Ren. Ibn Kathir, Gombak. Pernah dinobatkan sebagai novelis Sayembara Mengarang Novel Remaja DBP 2006. Mula berkarya dengan Telaga Biru Sdn. Bhd. pada Disember 2005.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

 

BULAN RINDU

Merindui Ramadan

Ramadan dinanti penuh kerinduan. Jamadilawal, Jamadilakhir, Rejab, Syaaban, Ramadan, dihitung saban hari. Bulan rindu itu hadir jua. Segar di memori ini kenanganku di suatu Ramadan, di Taman Ilmu dan Budi, Universitic Islam Antarabangsa Malaysia. Ketika itu, kutitipkan puisi bagi menyambut ketibaan Ramadan yang kucintai.

GAGAHKAN JATI DIRI REMAJA MUSLIM

Dewasa ini, jarang terdapat remaja yang ingin memikirkan secara serius persoalan-persoalan besar seperti, “Adakah saya benar-benar Muslim dan apa tuntutan sebenar apabila saya mengaku Muslim?”

IBU BAPAKU ASYIK GADUH. APA PATUT KUBUAT?

Saya menerima satu SMS pada suatu hari, lewat malam. Seorang remaja belasan tahun mengadu tentang konflik keluarganya. Saya dapat rasakan dia menulis dengan air mata. Kebanyakan remaja yang menghantar SMS kepada saya adalah untuk berkongsi masalah pelajaran dan cinta. Apabila didalami, hampir semua kes ada kaitan dengan masalah keluarga.

AMBIL INSPIRASI DARIPADA KISAH TOKOH

MENYEDARI remaja memerlukan contoh dalam hidupnya, saya ingin memanfaatkan ruangan ini untuk menyelitkan tokoh-tokoh masyarakat di Malaysia yang boleh dijadikan inspirasi kejayaan remaja.

REALITI SOLAT REMAJA KITA

Realiti pada hari ini, usaha mengajak remaja untuk solat sangatlah susah. Mengajak remaja untuk solat berjemaah lebih susah. Apatah lagi mengajak remaja untuk merasai kemanisan solat, bertambah-tambah susah.

JALAN DAKWAH JALAN SUSAH

DI MANAKAH kita sekarang ini? Adakah kita berada di atas jalan dakwah atau masih berada di tepi-tepinya atau sedang memilih jalan bermalas-malasan dan berseronok-seronok? Hanya insan-insan luar biasa sahaja yang terpilih memikul amanah berat di atas jalan dakwah ini. Lumrah, Allah membuat pilihan terhadap para hamba-Nya. Hamba yang menyerahkan usaha dan kekuatan untuk membantu Islam sudah tentu mendapat pandangan istimewa di sisi Allah.

BUAT MATA YANG SEDANG MENANGIS

Duhai mata yang sedang menangis...

Mungkin tika ini kau sedang bahagia, mungkin juga kau sedang berduka.

Apa pun situasimu, air yang menggenangi kelopakmu dan mengalir ke pipi

ialah anugerah Allah s.w.t. yang tak terhingga. Ia mampu membuang racun

di tubuhmu kemudian disusuli ketenangan jiwa. Bersyukurlah pada-Nya

kerana hingga saat ini kau masih mampu menangis.

MEMO UNTUK SI BELANGKAS

MENYOROT dahsyatnya mitos cinta meracuni

pemikiran generasi muda hari ini, pelbagai

maksiat menular di sana-sini. Gadis hilang harga

diri. Pemuda meratah dara sesuka hati. Anak

pungut merata-riti. Ah, sekotor inikah cinta anak muda?

Tidak! Cinta itu tidak kotor bahkan suci sekudus embun

pagi. Tangan manusialah yang mengotorinya.

RASA MULIA DENGAN IMAN

ALAM remaja tak lekang cabaran. Daya inquiry yang tinggi untuk mencuba sesuatu yang baru amat ketara. Perasaan dan keinginan bergelora hebat. Ia suatu tempoh transisi menuju dewasa. Dalam tempoh ini rakan sebaya biasanya sangat berpengaruh dalam kehidupan seseorang remaja.