Menu

 

A+ A A-
Ustaz Salehuddin bin Abu Samah

Ustaz Salehuddin bin Abu Samah

B.A (Hons.) Syariah, Islamic University of Madinah. Kini bertugas sebagai Assistant Manager, Syariah Department, Bank Islam Malaysia Berhad. Pernah bertalaqqi (menuntut ilmu secara bersemuka) dalam bidang Fiqah, Hadits dan ilmu-ilmu Islam yang lain dengan ulama-ulama terkenal di Masjid Al-Nabawi, Madinah al-Munawwarah. Antara guru yang dikagumi Prof.Dr. Yusuf al-Qaradhowi, Prof. Dr. Wahbah al-Zuhaili, al-Syeikh Abu Bakar al-Jazairi, al-Syeikh Muhammad Mukhtar al-Syanqiti dan al-Syeikh ‘Atiyyah Muhammad Salim.

ADAB GUNA GAJET CANGGIH

Keghairahan masyarakat menggunakan pelbagai gajet mutakhir ini kadangkala sangat membimbangkan. Terutamanya apabila alat-alat canggih ini digunakan tanpa had serta jauh daripada adab-adab yang diajarkan oleh Islam. Saya ingin mendapatkan panduan mengenai adab-adab yang perlu dijaga ketika menggunakan pelbagai gajet seperti telefon pintar (smart phone), i-pad, tablet dan sebagainya?

TETAP BERADAB MESKI BERBEZA

Fenomena perbincangan berkaitan pelbagai pendapat dalam sesuatu amalan bukan sesuatu yang baru lagi. Kadangkala timbul perbalahan gara-gara ingin mempertahankan pendapat yang dipegang. Bagaimanakah sebenarnya adab terbaik yang patut seorang Muslim pamerkan ketika berbeza pandangan dengan orang lain?

BERIRINGIAN PAHALA KE MASJID

Menunggu Solat

SOALAN: Ayah saya suka pergi awal ke masjid. Saya sangat kagum dengan sifatnya ini. Adakah seseorang itu mendapat pahala apabila duduk di dalam masjid sementara menunggu waktu solat?

MUALAF ANTARA ADAB DAN HUKUM

  • Kategori Hukum

Sengaja Batalkan Solat

Soalan : Saya seorang Muslimah yang baru memeluk Islam. Namun saya masih lagi tinggal bersama dengan keluarga saya yang masih belum memeluk Islam. Saya menghadapi masalah untuk mendirikan solat di rumah. Pernah terjadi beberapa kali saya terpaksa berhentikan solat secara mengejut apabila ibu saya masuk ke bilik. Kemudian saya akan solat semula apabila keadaan kembali selamat. Apa hukum perbuatan saya itu?

IMAM AL-NAWAWI: FAQIH SYAFI‘I KENAMAAN

SAYA yakin nama ulama yang akan kita bincangkan ini tidak asing lagi bagi kita semua. Meskipun beliau telah wafat sejak 700 tahun yang silam, namun keberkatan ilmunya masih berterusan hingga ke hari ini sehinggakan namanya disebut-sebut dalam pelbagai ruang perbincangan.

HUKUM MENGHADIRI JEMPUTAN WALIMAH

  • Kategori Hukum

Bolehkah kita sengaja tidak menghadiri kenduri perkahwinan yang dijemput? Ketidakhadiran saya bukannya merugikan pun, bahkan menjimatkan majlis.

CARTA NAMA PILIHAN

CARTA NAMA PILIHAN                            

Saya berazam untuk memberikan nama yang terbaik buat anak-anak saya. Mohon nasihat ustaz.

Para ulama ada menggariskan panduan dalam memberikan nama yang terbaik buat anak-anak. Syeikh Muhammad Soleh al-Munajjid menyatakan bahawa dalam memilih nama anak yang terbaik, terdapat lima martabat seperti pada gambar rajah berikut:

LEBURKAN TAKABBUR DENGAN TAWADUK

Saya sering berlagak depan rakan-rakan. Saya sedar bahawa ia tidak baik. Saya cuba mengubahnya, tetapi selalu gagal. Saya memang tekad untuk mengubah sikap saya ini. Mohon nasihat ustaz untuk menyelesaikan masalah akhlak buruk saya ini?

KALIMAH MULIA DI SKRIN BIMBIT DALAM TANDAS

SAYA suka mempamerkan perkataan bismillah, nama Allah dan ayat-ayat al-Quran di skrin telefon bimbit saya. Apa hukumnya jika saya masuk ke dalam tandas dengan membawa telefon bimbit saya dalam keadaan terpapar di skrin telefon bimbit dengan tulisan-tulisan seperti yang saya nyatakan?

BUDAYA SUNNAH “JAZAKALLAHU KHAIRA”

PADA satu hari, saya menolong seorang pakcik. Kemudian beliau mengucapkan “jazakallahu khaira” kepada saya sebagai tanda terima kasih. Saya cukup tertarik dengan kata-kata tersebut. Itulah pertama kali saya mendengarnya. Adakah kita disunatkan mengucapkannya seperti mana sapaan assalamualaikum?