Menu

 

A+ A A-
Ahmad Badrul Sani Baharudin

Ahmad Badrul Sani Baharudin

Master Trainer Az-Zahrah - Multi Intelligence Academy

JOM KITA JENTIK SIFAT MALAS

KALI ini abang badr akan bawa anda semua menyusuri pengalaman abang badr bersama para pelajar sekolah menengah dan ipt dalam seminar ‘brilliant students’. Rata-rata seminar yang dijalankan, ada satu masalah pelajar yang sama walaupun berlainan sekolah dan ipt, iaitu malas. Ya, malas!

ANDA TIDAK DILAHIRKAN UNTUK MALAS

  • Kategori Tips

TIDAK cerdik andai kita reda dan menerima hakikat bahawa kita dilahirkan untuk malas. Ini kerana anda sebenarnya tidak malas! Ya, anda sebenarnya tidak malas, cuma… Cuma apa? Cuma anda tidak fokus!

PERCUBAAN PERTAMA

“Ala… belum try belum tahu!”

PERNAH dengar ayat ini? Ya, selalunya ia digunakan oleh rakan-rakan kita apabila ingin mengajak kita melakukan sesuatu yang baru, atau sesuatu yang belum pernah kita cuba. Ia juga dipanggil percubaan pertama.

ATASI MENGANTUK KETIKA BELAJAR

RAMAI yang menyalahkan buku dengan mengatakan ia bosan. Ada juga yang menyalahkan suasana bilik yang terlalu sejuk atau amat panas. Tidak kurang juga yang menuding jari kepada guru, kononnya tidak bijak mencungkil minat untuk kita belajar. Apa pun alasan anda, masalah mengantuk ini mesti diatasi. Jika tidak, apa yang ditelaah pasti tidak diperoleh, sia-sia segala maklumat dan pasti kita tidak beroleh manfaat. Jadi Abang Badr mulakan dengan sebab utama anda mengantuk.

HIDUP UNTUK PEPERIKSAAN?

MENJELAJAHI ratusan sekolah bersama puluhan ribu remaja dan kanak-kanak, bermacam-macam ragam manusia saya temui. Ada yang malas belajar, kemaruk bercinta, ponteng kelas, bodek cikgu dan seribu satu lagi masalah remaja.