Menu

 

A+ A A-
Yaser Mohd Akhir

Yaser Mohd Akhir

Motivator Telaga Biru Training & Consultancy

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

MANGSA KECANGGIHAN GAJET!

Cikgu, saya cukup minat dengan facebook. Saya akan ‘update’ status kalau ada peluang online’ di asrama. untuk pengetahuan, ramai kenalan fb saya adalah dari sekolah yang lain dan ada yang sudah bekerja. Saya seronok berkawan dengan mereka sehingga ada yang datang melawat saya dengan kereta dan kadang-kadang bertemu di ‘shopping complex’. Soalan saya, ada rakan yang mengatakan fb ini membawa gejala negatif…betul? Dan rakan saya mengatakan juga bahawa saya sangat mudah ‘jual diri’ disebabkan fb…betul? apa pandangan cikgu?

IBU SUKA BERLETER

SOALAN:

Cikgu, ibu saya sering berleter. Semua yang saya lakukan ada sahaja yang tidak kena. Saya berasa rimas dan kadang-kadang terfikir mahu lari dari rumah sahaja. Apa yang patut saya buat?

MALU JANGAN SAMPAI JADI KAYU

SOALAN: Dulu di sekolah, saya tidak ada masalah untuk belajar walaupun saya seorang yang pemalu. Tetapi apabila berada di universiti, pelajaran saya merosot disebabkan perasaan malu itu bertambah sehingga sukar untuk berkomunikasi dengan pensyarah. Apa pandangan cikgu? - Din, Petaling Jaya.

TENGGELAM DALAM BUDAYA

Cikgu, saya ada saya satu kemusykilan. Saya ada bertanya dengan beberapa orang cikgu, ustaz dan juga ustazah, tetapi jawapan yang diberi menyebabkan saya bertambah keliru. Soalan saya, adakah salah saya meminati dan memakai baju berkonsep K-Pop?

Apa bezanya dengan orang lain yang meminati thrash, rock, hip hop, skin, dan sebagainya? Mereka juga ada pakaian dan cara tersendiri juga kan? Minta pendapat Cikgu.

JUJUR DALAM AMANAH

Cikgu, saya merupakan seorang pelajar IPTA yang sedang membuat praktikal di sebuah syarikat  swasta (law firm). Saya mempunyai seorang rakan sekerja yang kelihatan alim serta suka menegur kesalahan orang lain. Tetapi kami sering mendengar sikapnya yang tidak amanah apabila membuat tuntutan kerja lebih masa dan curi tulang sewaktu bekerja. Apa pendapat Cikgu?

INGAT INGAT LUPA

  • Kategori Tips

SAYA pelajar Tingkatan Lima. Saya selalu lupa apa yang saya hafal. Kadang-kadang perkara penting pun saya lupa. Contohnya macam nak pulangkan buku kawan, temu janji dengan kawan, buat kerja sekolah, dan lain-lain lagi. Kalau perkara remeh, tak payah cakaplah, lagi saya lupa. Ada tak tip atau nasihat Cikgu untuk atasi masalah saya ni?

SALAHKAH KAMI BERKAWAN

CIKGU, saya sering dimarahi ayah dan ibu kerana saya berkawan dengan mereka yang dipandang serong dalam masyarakat. Kebanyakan kawan-kawan saya ialah mat rempit dan kutu rayau. Bagi saya, tak kisahlah dengan sesiapa pun saya berkawan, asalkan saya tahu bawa diri. Betul tak Cikgu? - Naufal, Ulu Langat

PEMBONGKAR RAHSIA

CIKGU, saya pelajar Tingkatan 3. Untuk pengetahuan cikgu, saya banyak menghadapi masalah keluarga. Ibu bapa saya sering bergaduh. Saya rasa “tension” dan kadang-kadang pernah berniat untuk lari dari rumah. Ada beberapa kali saya dinasihatkan oleh guru kaunseling sebab prestasi pelajaran saya kurang baik. Saya jelaskan kepada guru kaunseling mengenai masalah saya, tapi selepas itu semua guru lain tahu hal saya. Sekarang saya lagi tertekan. Sudahlah masalah keluarga, tambah lagi dengan guru-guru dan rakan-rakan tahu hal keburukan keluarga saya. Saya malu. Apa patut saya buat cikgu?