Menu

 

A+ A A-

BERCINTALAH DENGAN IKHLAS

APABILA kita berkumpul dan berbicara tentang cinta, pasti kita akan mendengar dengan penuh minat. Bukan kerana kita sedang bercinta dengan seseorang, tetapi perasaan itu memang ada di setiap hati insan. Tinggal lagi belum diluahkan kepada sesiapa.

Namun harus diketahui bahawa perasaan cinta yang sering kita ikuti adalah perasaan cinta antara sesama manusia. Bagaimana jika kita pinjam perasaan cinta itu dan diletakkan kepada sesuatu yang lain, sesuatu yang wajib. Bercinta dengan ilmu misalnya. Kerana dimaklumi, ilmu itu wajib dipelajari.

Sebagaimana sebuah hadis riwayat Ibn Majah dan Abu Ya’la, daripada Anas bin Malik r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Menuntut ilmu adalah wajib ke atas setiap Muslim.” Kita diwajibkan mempunyai ‘perasaan’ dengan ilmu, kita diwajibkan ‘into’ dengan ilmu, kita diwajibkan ‘bercinta’ dengan ilmu. Tidak boleh tidak, kita diwajibkan menerima ‘jodoh’ dengan ilmu.

bercintalah dengan ikhlas1

Cinta Suci Yang Tulus

Ilmu apa yang perlu kita terima cintanya? Misal kata suatu hari nanti kita ditakdirkan bercinta dengan seseorang. Satu pertanyaan, dari ciri apakah yang kita jatuh minat kepada seseorang itu? Rupa parasnya? Harta kekayaannya? Keturunannya? Atau kebaikan dan agamanya? Sudah tentu jawapan klise, iaitu kebaikan dan agamanya, kerana dengan kebaikan dan agamanya itu akan membawa hidup kita lebih tenteram dan selesa.

Begitu juga dengan ilmu, dengan penuh perasaan kita hamparkan rasa cinta kepada ilmu kebaikan, iaitu ilmu yang membawa manfaat dalam kehidupan kita. Kita mempelajari sesuatu ilmu itu bukan setakat untuk lulus periksa saja, malah kita gunakan ilmu itu dalam kehidupan seharian. Itu baru dinamakan bercinta dengan ilmu, atau bahasa luarnya, “Angau dengan ilmu.” Itu yang ‘terbaek!’

Biar hidup kita selalu didampingi ilmu. Ke mana saja. Kalau pasangan bercinta, perbuatan sentiasa berdamping itu dipanggil, ‘macam belangkas’. Kita tukarkan pasangan itu dengan ilmu. Betapa tulusnya cinta suci kita itu nanti apabila kita ‘membelangkas’ ilmu!

Darjat Cinta Ikhlas

Bercinta dengan ilmu mestilah berterusan. Usah berhenti setakat yang ada. Selagi hayat masih ada, selagi itu kasih kita berpanjangan. Kerana dengan ilmu, dengan sendirinya kita dapat melakukan ibadah yang betul sebagai bekalan untuk dibawa pulang ke alam akhirat kelak. Percayalah, Allah s.w.t. mengangkat darjat orang yang berilmu lebih tinggi berbanding orang yang hanya melakukan banyak ibadah tanpa ilmu.

Dalam satu kisah daripada sahih Muslim diriwayatkan daripada Nafi ’ bin Abdul Haris al-Khuzai, iaitu Gabenor Makkah ketika zaman Umar, bahawa Nafi ’ bertemu Umar di Usfan. Umar pun bertanya kepadanya, “Siapakah pegawai yang kamu angkat ke jawatan itu?” Nafi ’ menjawab, “Ibnu Abza, iaitu salah seorang hamba kami yang telah dimerdekakan.” Umar bertanya lagi, “Kenapa kamu bagi jawatan kepada seorang bekas hamba?” Nafi ’ menjawab, “Sesungguhnya dia menghafal al-Quran dan mahir dalam bidang ilmu waris.”

Umar pun berkata, “Sungguh, Nabi s.a.w. telah bersabda: “Sesungguhnya Allah mengangkat darjat sejumlah kaum dengan al- Quran dan merendahkan yang lain dengannya.” Begitulah darjat yang diperolehi oleh orang yang berilmu. Cintanya kepada ilmu adalah cinta ikhlas. Jika tidak, mana mungkin dapat menghafal al-Quran dan mahir dalam bidang tertentu.

bercintalah dengan ikhlas

Manfaatkan Cinta

Anjuran dan ajakan untuk bercinta dengan ilmu ini banyak melalui hadis Nabi s.a.w. Apa yang perlu bagi kita yang masih menghirup udara untuk bernafas ini ialah bersyukur kepada Allah s.w.t. yang memberi pinjaman kehidupan di dunia ini demi beribadah kepada-Nya. Dengan beribadah itu, maka termasuk sekali menuntut ilmu yang tiada penghujungnya.

Ambil sebanyak peluang yang ada untuk bercinta dengan ilmu dengan penuh keikhlasan agar semua ilmu yang dituntut dapat memberi manfaat dalam kehidupan kita. Usah kita sia- siakannya. Perbuatan yang cantik itu terletak kepada amalan daripada ilmunya.. ¤

 Azzam Supardi

Sumber artikel daripada majalah Gen Q Isu Perdana

 


 

Azzam Supardi

Pernah mengikuti pengajian di Maahad Buhuth di Kaherah, Mesir. Kini bertugas di Telaga Biru Sdn. Bhd. sebagai editor majalah.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

Kembali ke atas