Menu

 

A+ A A-
Azzam Supardi

Azzam Supardi

Pernah mengikuti pengajian di Maahad Buhuth di Kaherah, Mesir. Kini bertugas di Telaga Biru Sdn. Bhd. sebagai editor majalah.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

MENGUBAT JIWA KOSONG

SETIAP penyakit ada penawarnya. Begitu juga dengan jiwa. Jiwa yang sakit pasti ada ubatnya. Apa-apa pun harus diingat bahawa penyakit yang berkaitan dengan jiwa mesti dicari penawarnya secepat mungkin, kerana untuk memulihkan jiwa mengambil masa yang agak lama.

PANTUN

Assalamualaikum adik abang,

Semoga adik abang semua berada dalam keadaan dan kesihatan yang baik-baik dan dapat menjalankan ibadah dengan sempurna disamping membaca al-Quran dengan hebatnya. Alhamdulillah…bertemu lagi kita dalam ruangan yang tak seberapa ini.  Untuk kali ini, Abang Long tak nak cakap/ tulis banyak. Abang Long nak berpantun saja. Tapi pantun ini bukan sebarang pantun, pantun ini juga bukan pantun seberang…pantun ini pantun santai. Santai macam mana pun ia tetap terisi secebis ilmu di dalamnya. Jadi…dengan semangat nak berpantun, inilah ianya:

VISI UNTUK HATI

PATUTKAH hati seorang Muslim diisi dengan lagu-lagu Korea? Atau fantasi cinta Bollywood? Apakah hasilnya? Nihil dan melalaikan. Hanyut dalam kemalasan dan kerehatan yang berpanjangan.

BERANI UNTUK JUJUR

SUDAH menjadi lumrah dunia apabila seseorang itu melakukan kesalahan atau kesilapan sama ada kecil atau besar, seseorang itu sukar untuk mengakuinya jika pengakuannya itu akan dikenakan hukuman. Hanya melainkan seandainya kesalahannya itu mendapat imbuhan keuntungan yang berlipat kali ganda, itupun kalau dapat lepas daripada pertuduhan.

MALU BIARLAH BERTEMPAT

APABILA memperkatakan tentang malu, pelbagai maksud dan andaian tergambar dalam fikiran kita yang biasanya dibayangkan pada sesuatu yang negatif. Berasa aib atau rendah diri misalnya, walaupun bukanlah sesuatu yang terlalu hina tetapi orang yang merasakannya mempunyai jati diri yang lemah. 

HIDUP MESTI BERSAHABAT

Assalamualaikum adik abang,

UNTUK keluaran kali ini, Abang Long tak mahu mengomel banyak-banyak. Abang Long cuma nak bagi tip-tip bagaimana nak cari sahabat yang baik-baik. Adakah mesti yang kena dengan jiwa? Adakah mesti yang kaya dan banyak harta? Adakah mesti yang tampan bergaya atau yang cantik jelita? Adakah mesti yang mempunyi minat yang sama? Baik. Tanpa membuang tenaga membaca celoteh Abang Long, mari kita menyelami panduan yang tertulis di bawah. Jom baca…

BERSAHABAT SAMPAI KE SYURGA

ADA orang berkata, “Bercinta sampai ke syurga.” Untuk itu, sama juga maksudnya dengan kata-kata, “Bersahabat sampai ke syurga.” Persamaan itu jelas apabila diambil daripada sifat amanah dalam ayat itu. Apakah yang dikatakan ‘amanah’ dalam ayat tersebut? Amanah yang dimaksudkan ialah berjanji mengamalkan perbuatan yang baik hingga dianugerahkan dengan syurga.

BERSAHABAT DENGAN JUJUR

ALHAMDuLiLLAH. Andainya kita bersahabat, amatlah dianjurkan agar dapat mengekalkan persahabatan itu di dunia dan akhirat. Bagaimana? Bersahabatlah dengan ikhlas dan jujur. Saling menasihati, memberi inspirasi, motivasi, mengasihani dan meneladani perkara kebaikan.

MULIA BERKAT KESABARAN

MANUSIA dan sabar. Satu fizikal dan satu lagi spiritual. Ya…sabar itu spiritual. Kadang-kadang dorongan untuk bersabar itu berlawanan dengan sifatnya yang mulia. Bagaimana? dari segi spiritualnya, sabar ini amat dalam sifatnya yang mana ia berada dalam kelompok ikhlas.

CINTA MAIN-MAIN

Assalamualaikum adik abang,

ABANG Long harap adik abang semua sihat walafiat dan dapat menjalani segala ibadah dengan tenang dan penuh keberkatan. Untuk memulakan bicara ini, Abang Long ingin membacakan doa agar kita sentiasa berada dalam naungan Islam yang tidak berbelah bagi dan terus istiqamah.