Menu

 

A+ A A-
Fahrul Irfan bin Ishak

Fahrul Irfan bin Ishak

Lulusan B.A (Hons) Syariah Islamiah Universiti al-Azhar Mesir. Kemudian memperolehi Master of Comparative Laws, IIUM. Kini sedang mengikuti pengajian PhD in Halal Product Managemenet, UPM. Bertugas sebagai pensyarah di Universiti Kuala Lumpur-MITEC

TAPAI HALAL ATAU HARAM?

SOALAN: Saya pernah membaca bahawa hukum memakan tapai itu adalah harus selagi ia tidak memabukkan. Bolehkah ustaz huraikan perkara ini?

JAWAPAN

Berkenaan dengan hukum memakan tapai, hukumnya harus berdasarkan beberapa perkara:

1. Tiada dalil yang khusus menunjukkan tapai daripada apa juga asalnya haram dimakan.

MUNTAH SUSU BAYI

  • Kategori Hukum

Apakah hukum susu yang termuntah daripada mulut bayi ketika menyusu atau luar waktu menyusu?

Jawapan : Hukum asal bagi susu ibu adalah suci. Apabila bayi menyusu, sering berlaku muntah atau jeluak. Hal ini disebabkan bayi yang berumur beberapa bulan itu tidak mempunyai otot yang kuat untuk menutup salur makanan ke perut. Apabila berlaku bayi itu tidak disendawakan, meniarap, atau dalam keadaan susu penuh, maka biasanya ia boleh termuntah.

MAKANAN LAUT HARAM DIMAKAN?

  • Kategori Hukum

Hukum Makanan Laut

Saya pernah mendengar ada pandangan dalam hukum fiqah menyatakan bahawa makanan laut selain ikan seperti ketam, kerang, belangkas dan sebagainya adalah haram. Benarkan ustaz? Mohon penjelasan.

ISTIHALAH: HARAM MENJADI HALAL

  • Kategori Hukum

Bolehkan ustaz jelaskan maksud istihalah dan konsepnya

Jawapan:

Istihalah ialah istilah bahasa Arab yang bermaksud perubahan atau pertukaran. Perubahan dan pertukaran yang dimaksudkan di sini ialah perubahan yang melibatkan zat dan sifat.

AMBIL PEDULI HALAL DAN HARAM

Kemudahan Pelanggan Muslim

Saya seorang yang sering mengembara. Namun saya sering mendapati hotel-hotel tidak memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada orang Islam seperti makanan halal dan kemudahan solat. Apa pandangan ustaz?

PENANGAN MAKANAN HARAM

  • Kategori Hukum

Penangan Makanan Haram

Benarkah makanan haram akan membuatkan akhlak kita semakin buruk?

Saya bawakan satu ayat al-Quran yang bermaksud: “Wahai para rasul, makanlah makanan yang baik-baik (halal) dan kerjakanlah amal soleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Mu’minun 23: 51)

HUKUM MEMINUM SEDIKIT ARAK

  • Kategori Hukum

Apakah hukum minum arak dalam kuantiti yang kecil dan tidak memabukkan?

MUKADIMAH: Arak merupakan salah satu daripada perkara yang diharamkan oleh Allah secara jelas dalam al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah s.a.w. Bahkan ia merupakan salah satu daripada dosa-dosa besar dalam Islam. Firman Allah s.w.t. maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.” (surah al-Maidah 5: 90)

HATI YANG BERSIH DITEMPA OLEH MAKANAN

  • Kategori Hukum

ADAKAH apa-apa produk yang mempunyai logo halal sebenarnya halal di sisi syariat Islam? Apakah definisi halal oleh JAKIM?

Halal bermaksud perkara-perkara yang diharuskan dan dibenarkan oleh Islam sama ada dari sudut penggunaannya atau perkhidmatannya. Haram pula lawan bagi halal, bermaksud yang ditegah, berdosa melakukannya dan mendapat balasan yang buruk di sisi Islam. Di antara kedua-dua halal dan haram ini ialah syubhah atau masybuh.