Menu

 

A+ A A-

BERADABLAH DENGAN AL-QURAN

Membaca al-Quran Tanpa Bertudung

BOLEHKAH perempuan membaca al-Quran dalam keadaan tidak memakai tudung?

Jawapan:

Tidak mengapa wanita membaca al-Quran tanpa menutup kepalanya. Ini kerana ketika membaca al-Quran, tidak disyaratkan mesti menutup aurat. Ia tidak sama seperti solat yang mana tidak sah solat jika tidak menutup aurat. Walau bagaimanapun, sebaik-baiknya kita sepatutnya beradab dengan kitabullah sesuai dengan ketinggiannya. Dan menjaga akhlak serta penampilan dirinya ketika membaca al-Quran termasuk dalam adab bersamanya.

Amalan Utama Bulan Ramadan

Antara membaca al-Quran dan solat sunat, manakah yang lebih afdal untuk dilakukan dalam bulan Ramadan?

Jawapan:

Secara umumnya Nabi s.a.w. memperbanyakkan sebarang amal ibadah sepanjang Ramadan al-Mubarak ini. Antaranya baginda bertadarus al-Quran bersama Jibril a.s. pada setiap malam. Baginda juga akan menjadi lebih pemurah dengan sedekah dan bantuan pada bulan itu hingga disifatkan ibarat angin yang bertiup laju. Adapun perbandingan keutamaan membaca al-Quran berbanding solat sunat, sebenarnya ia mungkin berbeza antara seseorang dengan orang lain. Dan semuanya bergantung kepada ganjaran yang diperuntukkan oleh-Nya.

Baca Secara Senyap

Saya pernah melihat orang “membaca” al-Quran secara senyap sambil jarinya bergerak menuruti ayat yang sedang dibaca. Bibirnya tidak bergerak pun. Adakah cara ini juga dikira sebagai membaca al-Quran?

Jawapan:

Tidak. Bacaan yang dimaksudkan mestilah dengan menggerakkan bibir dan memperdengarkan suara walaupun perlahan hingga hanya dirinya sahaja yang boleh mendengarnya. Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Bacalah al-Quran kerana ia akan menjadi pemberi syafa‘at kepada pembacanya pada akhirat kelak.” (Riwayat Muslim) Maksud Nabi s.a.w. dalam hadis ini dijelaskan oleh hadis lain yang bermaksud: “Sesiapa yang membaca satu huruf al-Quran, maka baginya pahala satu kebaikan. Dan setiap kebaikan itu dilipat gandakan pula kepada sepuluh sepertinya.” (Riwayat al-Tirmizi) Tegasnya di sini, seseorang itu tidak dianggap membaca al-Quran melainkan apabila dia melafazkan bacaannya hingga kedengaran oleh telinganya.

beradablah-dengan-alquran-1

Khatam al-Quran Beramai-ramai

Saya inginkan kepastian. Adakah program khatam al-Quran secara beramai-ramai dengan setiap peserta masing-masing membaca beberapa kerat ayat berlainan hingga lengkap 30 juzuk secara dikira sebagai telah mengkhatamkan al-Quran?

Jawapan:

Ia tidak dikira sebagai khatam al-Quran. Perkara ini tidak pernah dilakukan oleh salafussoleh. Seseorang Muslim dikira mendapat pahala bila dia membaca al- Quran dengan sendiri ataupun mendengar bacaan al-Quran. Perlu diketahui bahawa Allah s.w.t. turut menjanjikan rahmat dan ganjaran buat orang yang mendengar bacaan oleh orang lain. Firman-Nya dalam surah al-A‘raf ayat 204 yang bermaksudnya: “Dan apabila dibacakan al-Quran, maka hendaklah kamu semua mendengarnya dan diam.

Mudah-mudahan kamu semua beroleh rahmat.” Berkenaan dengan amalan yang dinyatakan, ia hanya bersifat kerjasama dalam melakukan kebaikan sahaja. Mudah-mudahan ada pahalanya. Namun tidak sekali-kali pahala khatam al-Quran. Marilah kita sama-sama berusaha mengkhatamkan al-Quran daripada awal hingga ke akhirnya. Bukannya berpura-pura mengkhatamkan secara pembahagian seperti ini.

Apabila Mendengar Bacaan Al-Quran

Kita hendaklah senyap apabila mendengar al-Quran dibacakan. Adakah hukum ini wajib atau sunat?

Jawapan:

Para ulama berbeza pendapat berkenaan hukum mendiamkan diri atau senyap ketika mendengar bacaan al-Quran ketika di luar solat.

Pendapat pertama: Wajib. Ini menurut mazhab Hanafi. Sebahagian mereka mengatakan kewajipan ini bersifat wajib aini (setiap orang wajib berbuat demikian). Manakala ada juga yang mengatakan ia wajib kifayah (jika sebahagian orang sudah melakukan, maka sudah tidak wajib bagi orang lain). Hujah mereka ialah firman Allah dalam surah al-A’raf ayat 204 yang bermaksud: “Dan apabila dibacakan al-Quran, maka hendaklah kamu semua mendengarnya dan diam, mudah-mudahan kamu semua beroleh rahmat.”

Pendapat kedua: Sunat. Ini pandangan kebanyakan ulama. Mereka memahami ayat di atas sebagai arahan supaya mendengar dengan teliti bacaan al-Quran oleh imam ketika dalam solat sahaja. Adapun hukum mendengar dengan penuh perhatian di luar solat hukumnya sunat.

Mendengar Al-Quran Dalam Kereta

Saya suka memainkan CD bacaan al-Quran ketika menaiki kenderaan. Apa hukumnya jika saya tidak menumpukan kepadanya akibat bersembang dengan isteri atau anak-anak dalam masa yang sama?

Jawapan:

Secara asasnya, mendengar dengan penuh perhatian terhadap bacaan al-Quran di luar solat hukumnya sunat, bukannya wajib. Imam Ahmad pernah menjelaskan tentang hukum tersebut ketika berkomentar berkaitan ayat surah al-A‘raf di atas: “Ianya untuk solat.” Beliau juga berkata: “Para ulama telah sepakat yang ia adalah arahan ketika solat.” Walau bagaimanapun adalah dinasihatkan supaya jangan memasangnya ketika manusia sibuk dengan perkara lain. Sebagai contohnya, tentulah tidak wajar jika orang di dalam kereta sedang rancak bersembang, tiba-tiba dimainkan CD al-Quran.”

Rujukan: Liqaaat al-Bab al-Maftuh

Dr. Hj. Zahazan Mohamed
Sumber artikel daripada majalah Al-Ustaz isu no.4


Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

Kembali ke atas