Menu

 

A+ A A-

Ikatan Membawa Rezeki

PERISTIWA yang selalu mengeratkan silaturahim antara kita dan keluarga, saudara-mara, sahabat-handai dan jiran-tetangga ialah ketika tibanya hari raya. Sambil makan ketupat rendang dan kuih muih, disertai dengan air sirap bandung, suasana pada hari itu sangat menyeronokkan.

Namun yang sebenarnya, mengeratkan ikatan silaturahim  bukanlah terletak pada tarikh atau dalam peristiwa tertentu. Ia perlu terjalin setiap masa – tidak kira hari, minggu, bulan atau tahun. Selagi nyawa dikandung badan dan kita hidup bermasyarakat, selagi itulah kita perlu sangat memelihara silaturahim.

Jika dalam satu hari kita tidak menjaga ikatan itu sehingga terlerai dan bermasam muka, maka hilanglah nikmat rezeki kita. Seperti riwayat al- Bukhari dan Muslim, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin diluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, hendaklah menyambung silaturahim.”  Q

 

Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu No.2

 


 

 

 

Gen Q

Terbitan majalah berkualiti daripada Telaga Biru Sdn Bhd. Kolumnis-kolumnisnya mempunyai latar belakang pendidikan Islam yang kuat dan mempunyai keazaman untuk membimbing generasi kini ke arah keredhaan-Nya.

Antara yang menarik – Hikmatun Balighah, kolum yang mendekatkan diri generasi baru dengan al-Quran yang disertai tafsir mudah dan padat. Taman Hadis, kolum untuk memahami isi sesuatu hadis Rasulullah s.a.w. Novel Bersiri, sudut penulisan sastera yang Islamik. Uswah, kolum pelajar cemerlang yang menuntut di luar negara. Tanyalah Cikgu dan Tanyalah Ustaz, soal-jawab tentang psikologi pelajar dan juga kekeliruan dalam bab agama.

Al-Quran dan Sains, kolum tentang rahsia sains yang terkandung dalam al-Quran. Salafus Soleh, kisah sahabat yang boleh dijadikan teladan dalam mengharungi kehidupan seharian. Tip-tip, doa-doa, pengetahuan am, fiqah, amalan harian, tazkirah, motivasi dan pelbagai rencah dan rempah ratus yang mengisi ruang dalam majalah Gen-Q yang menjadikannya sebagai penyebab untuk pembaca memilikinya.

Selain itu, majalah Islamik ini digarap dengan foto serta ilustrasi yang amat menarik, sesuai untuk pembaca memahami sesuatu isu yang diketengahkan. Juga, disusuli penulisan satira dan kartun yang menggeletek hati tetapi mempunyai pengajaran dan manfaat daripadanya. Persembahan reka bentuknya pula menepati cita rasa kini.

 

Dapatkan majalah Gen-Q keluaran terbaru di Addeen Online Store!

Kembali ke atas