Menu

 

A+ A A-
Ustaz Mohamad Wahid b. Abd Hanif

Ustaz Mohamad Wahid b. Abd Hanif

Lulusan BA (hons) Usuluddin (Akidah dan Falsafah) di Universiti al-Azhar, Mesir. Antara guru beliau Syeikh ‘Ali Jumaah (mufti Mesir) dan Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki. Antara buku yang beliau hasilkan iaitu buku mengaji Kaedah al-Matien bersama Ustaz Zamri Zainuldin. Kini beliau bertugas sebagai Editor Majalah di syarikat penerbitan Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

YAHUDI DAN TAURAT

Siapakah Yahudi dan dari mana asalnya perkataan Yahudi? Apakah yang terkandung dalam kitab Taurat? Mohon penjelasan daripada ustaz.

BERMULA DARI MEMILIH PASANGAN

Soalan: Saya mempunyai kawan yang sudah berkeluarga. Saya melihat anak-anaknya baik tingkah laku dan sangat menghormati orang tua. Sejuk mata memandang. Bila saya tanya, apa formulanya? Beliau menjawab, “Pilih pasangan yang solehah.” Apa pandangan ustaz?

BAHAGIANYA ANAK BERBUDI

Lebih besar daripada Jihad

Bagaimanakah kedudukan amalan berbuat baik kepada ibu bapa berbanding amalan-amalan yang lain?

Jawapan: Berbuat baik kepada ibu bapa mempunyai kedudukan yang tinggi dan utama berbanding seluruh amalan kebaikan yang lain. Kedudukannya pada tangga kedua selepas beribadah kepada Allah tanpa menyekutukan-Nya. Firman Allah mafhumnya: “Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa.” (Surah al-Nisa’: 36)

HABBATUS SAUDA’ RAJA UBAT

ISLAM merupakan agama yang menyeluruh, sempurna dan menyelesaikan segala masalah manusia. Maka bagaimana mungkin kita dibiarkan mencari solusi sendiri di luar Islam. Sebuah hadis daripada riwayat Muslim menerusi Abu Zubair, daripada Jabir bin Abdullah, daripada Nabi Muhammad s.a.w. bahawa baginda bersabda yang bermaksud:

KISAH NABI MUSA : FIRAUN DITELAN LAUT MERAH

Apabila semua keajaiban ahli sihir itu ditewaskan Musa dengan menggunakan dua mukjizat berkenaan, pengaruh Nabi Musa a.s. semakin kuat sehingga sebahagian dalam kalangan pengikut Firaun,termasuk isterinya, beriman mengikuti ajaran yang dibawa Musa a.s.

JUJUR.. PETANDA IMAN KUKUH

Rasulullah s.a.w. pernah memberikan pujian buat AbuUbaidah al-Jarrah: “Setiap umat memiliki seorang yang jujur (amin) dan orang yang jujur dalam umat ini ialah AbuUbaidah bin al-Jarrah.”

KAUM NABI SYUIB – KEHANCURAN PENDUDUK MADYAN

PENDUDUK Madyan yang berbangsa Arab tinggal di sebuah daerah bernama Ma’an di pinggir negeri Syam. Mereka suatu kaum yang menyembah Aikah iaitu sebidang padang pasir yang ditumbuhi beberapa pohon dan tanam-tanaman. Mereka juga suatu kaum yang tidak mengenali Tuhan Yang Maha Esa.

DISEGANI KERANA SUKA MEMBERI

MUNGKIN tidak ramai yang pernah mendengar nama al-Nu’man bin Thabit bin al-Marzuban. Sebenarnya itulah nama seorang imam yang sangat masyhur yang dikenali sebagai Imam Abu Hanifah. Orangnya kacak, berbudi bahasa dan manis tutur katanya. Tubuhnya tidak terlalu tinggi dan tidak juga terlalu rendah. Ditambah pula dengan pakaiannya yang kemas dan harum semerbak. Orang ramai boleh menyedari kehadiran beliau melalui bau wangi tersebut walaupun tanpa melihatnya.