Menu

 

A+ A A-
Ustaz Amly Asenar

Ustaz Amly Asenar

Sarjana Muda Syariah Universiti al-Azhar. Mempunyai pengalaman dalam bidang perguruan. Terlibat dalam penulisan buku dan majalah. Selepas buku pertamanya Ayuh Bersahur, kini karya keduanya Ayuh Haji sedang berada di pasaran. Kini editor Syariah di Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

 

SUPER SURGERI DALAM AL-QURAN

KEBENARAN DI SEBALIK KERDIPAN CAHAYA, TETAP DILIHAT HATI BERZIKIRKAN ‘RABBANA’; NAMUN BAGI HATI YANG INGKAR, SECERAH MENTARI MEMBAKAR MASIH TETAP GERHANA.

TIDURLAH KERANA IA ANUGERAH

“Di sebalik tidurmu ia mengungkap seribu kasih sayang dari Yang Maha Penyayang, hargailah tidurmu itu kerana ia adalah anugerah!”

Ramai yang tidak menyedari atau langsung tidak sedar akan aktiviti tidur mereka yang sering dilakukan setiap hari. Mengapa? Ini kerana tidur telah menjadi suatu rutin yang ‘simple’ dek kerana mata sudah tidak tahan, lantas tidur adalah ubatnya. Adakah ia semudah itu?

DIRIKU HIDUP DENGAN MU DAN UNTUK MU

Adakah memadai menjadi seorang Muslim dari sudut akidah, ibadat dan akhlak sahaja?

Sebenarnya tidak memadai. Kita perlu hidup dengan Islam dan juga untuk Islam. Kita mesti meyakini bahawa kita perlu bersama-sama dengan Islam sebagai jalan yang kita reda dan diredai oleh Allah.

SAYAP SI HELANG BUKAN SEKADAR KEGAGAHAN

Sayap Berterbangan

Sememangnya kebesaran ilahi tidak mampu dihitung oleh manusia. Namun itu tidak bermakna berhenti mencari, memahami dan memikirkannya. Mengapa? Kerana kebesaran Allah hanya dapat dilihat dan dinilai apabila manusia mencarinya.

GUGUR BUKAN BERMAKNA PASRAH

“DEDAUN yang berguguran apabila musim luruh mula mengetuk bukan bermakna ia pasrah, hakikatnya untuk mempersiapkan diri menuruti sunnah Ilahi, mengajar insan yang sifatnya lemah.”

4 PAKSI KUALITI MASA MUSLIM

Muslim dan Masa

Bagaimana cara sepatutnya sebagai seorang Muslim mengatur masa?

Terlalu banyak sebenarnya cara yang boleh digunakan untuk mengatur masa asalkan mampu memberikan manfaat dan menepati syariat. Namun ramai yang tidak tahu ada empat paksi utama yang perlu dipasakkan ke dalam masa kita agar ia benar-benar berkualiti.

JALAN REDHA DAN DIREDHAI-NYA

Setiap orang yang mengaku sebagai seorang Muslim pasti akan mengucapkan dua kalimah syahadat. Adakah kaitan antara kalimah syahadah dan kehidupan seorang Muslim?

RIBUT MEMBAWA PENGAJARAN

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:
 “ATAU (BANDINGANNYA) SEPERTI (ORANG-ORANG YANG DITIMPA) HUJAN LEBAT DARI LANGIT, BERSAMA DENGAN GELAP-GELITA, DAN GURUH SERTA KILAT; MEREKA MENYUMBAT JARINYA KE DALAM TELINGA MASING-MASING DARI MENDENGAR SUARA PETIR, KERANA MEREKA TAKUT MATI. (MASAKAN MEREKA BOLEH TERLEPAS) SEDANG (PENGETAHUAN DAN KEKUASAAN) ALLAH MELIPUTI ORANG-ORANG YANG KAFIR ITU.”

MUKALAF ERTI SEBUAH TANGGUNGJAWAB

SAYA berazam dan berusaha untuk menjadi seorang Muslim yang baik, namun saya tidak dapat lari daripada perasaan terkongkong dan terbeban. Mengapakah berat mahu menjadi seorang Muslim sejati?