Menu

 

A+ A A-
Dato' Siti Nor Bahyah Mahamood

Dato' Siti Nor Bahyah Mahamood

Dilahirkan di Bayan Lepas, Pulau Pinang. Berkarier sebagai pendakwah dan sering muncul di tv sebagai panel jemputan Forum Perdana TV1, juga al-Kuliyyah, Motivasi Pagi, al-Hidayah, Wanita Hari Ini, Malaysia Hari Ini (MHI) di TV3 dan Halaqah di TV9. Sentiasa mendapat undangan ceramah, membentang kertas kerja dan seminar di seluruh negara dan di Brunei. Juga sebagai kolumnis beberapa majalah antaranya Anis, Harmoni, Nona dan Mingguan Wanita. Telah melahirkan lebih 40 album pelbagai tajuk (agama, motivasi dan tip) dalam bentuk VCD, CD dan kaset. Dianugerahkan "Outstanding Achievement" dalam penjualan album daripada Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

 

EKSPLORASI HATI

HATI ialah punca segala perlakuan manusia. Manusia melakukan maksiat berpunca daripada hati yang kotor kerana dihinggapi berbagai-bagai penyakit yang memudaratkan. Ramai orang gagal mengawal diri lantaran hati tidak bertindak sebagai pembimbing kerana manusia suka mengikut kata hati dan jarang menggunakan kehendak akal sebelum melakukan sesuatu.

DEBARAN MENANTI SI PENAMBAT CINTA

Musim cuti sekolah biasanya tidak dapat dipisahkan dengan musim perkahwinan. Bertaut erat dua hati terpancar pada senyuman mempelai yang berseri-seri. Lumrahnya, saat yang paling ditunggu-tunggu oleh pasangan yang baru melangsungkan perkahwinan ialah saat permulaan hamil atau mengandung.

UBAT HATI

Sabda Baginda s.a.w. yang bermaksud: “Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu’man bin Basyir)

WANITA DAN PUASA

WANITA adalah golongan yang sangat menjaga soal ibadah puasa, malah dalam keadaan haid pun, mereka sanggup berlapar. Lazimnya wanita sejak kecil lagi sudah dibiasakan dengan berpuasa oleh ibu bapa mereka.

 

CAKAR HARIMAU TIPS KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA

KELUARGA merupakan institusi yang paling penting dalam rangka membina sebuah negara yang maju dan mantap seiring dengan kehendak Allah Taala. Keluarga bahagia impian semua insan berkeluarga atau yang bakal mendirikan rumah tangga.

CIRI-CIRI SUAMI IDAMAN

Semua insan, sama ada lelaki atau perempuan, pasti punyai ciri-ciri yang diidamkan oleh pasangan masing-masing. Pelbagai ciri-ciri yang diletakkan sehingga kadang-kadang terlalu susah untuk bertemu dengan “Mr. Perfect” atau “Mrs. Perfect”.

MENCARI KEBAHAGIAAN DI SEBALIK CINTA

CINTA ialah anugerah Ilahi kepada setiap insan. Insan yang tidak memiliki rasa cinta ialah insan yang tidak normal. Manusia tidak dapat lari daripada perasaan cinta. Oleh sebab itu, tidak hairanlah al-Quran mengutarakan cinta sebagai sesuatu yang fitrah yang bergolak dalam setiap jiwa.

ROMANTIK ITU SUNNAH RASULULLAH S.A.W

SETIAP pasangan suami isteri memang memerlukan hubungan intim, kerana ia merupakan fitrah semula jadi manusia yang sempurna. Malah itulah antara tujuan Islam menggalakkan perkahwinan, sebagai mengisi tuntutan fitrah semula jadi ini.

HIKMAH PERKAHWINAN

PERKAHWINAN adalah sebahagian daripada liku-liku kehidupan yang dilalui oleh kebanyakan umat manusia. Ia adalah proses semulajadi yang diaturkan oleh Allah s.w.t. mengikut sifat semulajadi dalam diri manusia iaitu berkehendakkan kepada pasangan hidup.