Menu

 

A+ A A-
Hilmi Isa

Hilmi Isa

Hilmi Isa seorang guru Bahasa Inggeris Komunikasi di Kolej Universiti Islam Melaka. Beliau juga berpengalaman mengajar Bahasa Arab. Hilmi memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan TESL (dan Kaunseling) dari UiTM. Selain memiliki Sijil Pengajian Usuluddin dari UM, beliau kini meyambung pelaran ke peringkat Diploma Lepasan Ijazah Pengajian Islam UIA. Hilmi menjadi pendebat Bahasa Arab di Kejohanan Debat Di Raja Kebangsaan dan Debat Bahasa Arab Universiti Universiti Asean. Istimewanya, Hilmi adalah pengamal hipnosis berdaftar dan NLP.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

KEKUATAN FOKUS ANDA

RAMAI orang percaya bahawa individu-individu yang mencipta kejayaan besar adalah kerana perjalanan hidup mereka berjalan dengan lancar. Mereka datang daripada keluarga yang stabil dan memberi sokongan yang padu. Ada juga yang percaya bahawa mereka datang daripada keluarga yang berada yang menyebabkan mereka mempunyai modal yang cukup untuk berjaya dalam perniagaan. Kita juga menyangka bahawa mereka lebih bernasib baik berbanding orang lain.

CINTAILAH DIRI SENDIRI

APABILA ANDA BERTANYA KEPADA RAKAN, “SIAPAKAH ORANG YANG DICINTAI DALAM HIDUP?” RAMAI AKAN MENJAWAB – IBU, AYAH, ABANG, RAKAN BAIK DAN SEBAGAINYA. JAWAPAN YANG BAGUS. SEBALIKNYA MANUSIA BIASA LUPA ADA SEORANG LAGI YANG AMAT PENTING UNTUK DICINTAI. ORANG INI PENTING KERANA ANDA BERSAMA BELIAU 24 JAM SEHARI. TEPAT SEKALI, IA ADALAH DIRI ANDA SENDIRI. ADA SEBUAH KISAH MENARIK TENTANG SEORANG YANG SERBA KEKURANGAN TETAPI MASIH MENCINTAI DIRI BELIAU SENDIRI.

KAWAN MEMBANTU ATAU MEMBANTUT?

TAHUKAH anda satu perangai pelik haiwan yang bernama ketam? Apabila anda meletakkan seekor ketam di dalam sebuah bakul, anda perlu menudung bakul berkenaan bagi mengelakkan ketam tersebut lari. Tetapi kalau anda tidak mahu menudung bakul berkenaan, ada satu alternatif mudah. Dengan meletakkan beberapa ekor ketam lagi ke dalam bakul tersebut, tiada seekor ketam pun akan lari. Mengapa terjadi sedemikian rupa?

KUASA KEPERCAYAAN ANDA

SELAMA beratus-ratus tahun, manusia percaya bahawa mustahil untuk seseorang berlari untuk jarak sebatu dalam masa kurang 4 minit. Para doktor juga telah mengemukakan bukti daripada kajian mereka bahawa secara fizikalnya adalah mustahil untuk melakukan perkara tersebut.