Menu

 

A+ A A-
Hasrizal Abdul Jamil

Hasrizal Abdul Jamil

Lahir di Ipoh, Perak dan mendapat Ijazah Sarjana Muda (Hons) Syariah dan Pengajian Islamic, dari Universiti Mu’tah, Jordan. Berpengalaman sebagai guru, pengetua dan imam sambilan di Northen Ireland, dan pernah menjadi Pen. Pengarah Penyelidikan dan Modul Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. Sedang menyambung pelajaran di peringkat Sarjana, Sains Kemanusiaan (Sejarah dan Tamadun) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Di samping sebagai kolumnis beberapa majalah, beliau kini beliau sebagai kaunselor pesakit di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur. Beliau aktif di dalam laman web beliau, www.saifulislam.com.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

gb0043 gb0043

LAGI TERPERINCI, LAGI RENDAH KUALITI

“MACAM mana ustaz boleh baca kitab Arab macam itu? Baris tak ada, tanda mati tak ada. Macam mana nak tahu kena baca baris atas, depan atau bawah?” tanya seorang pelajar yang datang berziarah ke rumah saya.

LABURKAN ANAKMU SENDIRI

“Ustaz, can you recommend any ustaz who can attend similarly? Someone like you,” Tanya seorang anak muda kepada saya.

“How you define ‘someone like me’ itu?” saya bertanya.

“Well, someone with English proficiency and cool like you,” ujar beliau.

RITUAL BERAGAMA TANPA TUHAN

“Hidup ibn Sedar… jumpa Tuhan tak jumpa agama,” itu terjemahan ringkas saya terhadap kisah seorang lelaki di zaman Andalus.

Namanya Hayy ibn Yaqdhan. Anak muda yang tercampak ke sebuah pulau asing, dan sejak kecil beliau membesar sendirian tanpa pernah bertemu dengan manusia lain. Ala-ala kisah Robinson Crusoe kurun ke-18. Hayy ibn Yaqdhan tidak pernah tahu apa itu “agama”. Beliau membesar dengan belajar hukum alam di sekitarnya. Belajar mengajuk  cakap binatang, belajar berkomunikasi dengan mereka dan dengan mematuhi hukum alam itu beliau selamat. 

DIALOG GEN Y ANTARA IMAN DAN KUFUR

“Susah betul saya nak datang program ini, ustaz,” kata Salina.“Kenapa tu?” saya bertanya. “Mama dengan Papa bergaduh tentang program ini. Papa suruh saya datang. Tetapi Mama tak  bagi,” ceritanya.

SEPINGGAN DOSA BERULAM PAHALA

SAYA telah menerima emel dari seorang muslimah dan saya menggunakan istilah muslimah untuk mengistilahkan dirinya di alam realiti. Namun masalah yang muslimah ini hadapi menjadikan saya sugul. Percaya atau tidak, kes sepertinya sudah amat banyak yang sampai kepada emel saya secara anonimus. Supaya warga kampus bangun mencelikkan mata, saya perturunkan salinan emel jawapan saya kepada muslimah tersebut (secara anonimus), untuk muhasabah pembaca sekalian.

MANA PINTU MANA TINGKAP

‘‘GAJAH ini bentuknya panjang. Macam batang buluh. Tapi lembut sedikit berbanding buluh,” kata si buta yang meraba belalai gajah. “Eh, kamu biar betul, aku rasa gajah ini bentuknya macam talam. Lebar dan luas,” bantah si buta yang meraba telinga si gajah. “Aku yakin gajah tidak begitu."

PERLUNYA MANUSIA KEPADA TUHAN

“KALAU kamu setuju bahawa kamu perlukan Tuhan dalam hidup ini, baru saya boleh jelaskan mengapa kamu kena solat. Jika kamu setuju bahawa kamu perlu bersolat kerana kamu perlukan Tuhan dalam hidup ini, baru saya boleh jawab soalan mengapa kamu kena pakai tudung!”