Menu

 

A+ A A-

RASULULLAH IKON PEMUDA SEPANJANG ZAMAN

SOALAN : Bagaimana sifat baginda Rasulullah s.a.w. ketika mudanya?

JAWAPAN : Baginda terkenal sebagai seorang yang berakhlak dan berintegriti tinggi. Hal ini dapat diperhatikan pada kata-kata Sayidatina Khadijah ketika menenangkan Baginda selepas peristiwa penurunan wahyu: “Demi Allah, Allah sekali kali tidak akan merendahkanmu kerana sesungguhnya engkau selalu menghubung silaturahim, bercakap benar, memikul (membantu) kesusahan orang lain, selalu bersedekah kepada orang yang tidak memiliki harta, memuliakan tetamu dan membantu menegakkan kebenaran.”(Riwayatal Bukhari dan Muslim)

Bukan setakat isterinya, para penduduk Makkah mengakui sifat Baginda ini: “Kami tidak pernah mendengar engkau berdusta.” (Riwayat al-Bukhari) Bahkan para musuh Baginda  sendiri memang mengakui kebenaran Baginda sebagaimana yang dirakamkan dalam firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa apa yang mereka katakan itu akan menyebabkan engkau (wahai Muhammad) berdukacita; Sebenarnya mereka bukan mendustakanmu, tetapi orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat keterangan Allah.” (Surahal-An‘am:33)

Pemuda Berkepercayaan Suci

SOALAN :Agama Islam datang bersama kerasulan Nabi. Jadi apakah kepercayaan peribadi Baginda sebelum itu?

JAWAPAN :

Sebelum kebangkitan Rasulullah, kebanyakan penduduk Makkah mengamalkan syirik dengan penyembahan berhala. Namun terdapat juga segelintir penduduk Makkah yang masih mengamalkan sisa-sisa ajaran Hanif peninggalan Nabi Ibrahim. Orang yang berpegang dengan ajaran Hanif membenci syirik dan mengamalkan nilai hidup yang terpuji. Baginda ialah salah seorangnya. Ini dapat diperhatikan ketika Baginda menjawab soalan yang diajukan oleh rahib Nasrani yang bernama Buhayra dalam pengembaraan perniagaan Baginda bersama Abu Talib ke Syam. Buhayra berkata: “Wahai budak, aku ingin bertanya kepadamu demi berhala al-Lata dan al-‘Uzza! ”Buhayra bersumpah dengan nama kedua-dua berhala tersebut kerana dia mendengar rombongan Quraisy yang datang bersama Baginda selalu bersumpah dengannya.

Setelah mendengar demikian Baginda menjawab: “Janganlah engkau bertanya kepadaku dengan sandaran sumpah pada kedua-dua berhala tersebut kerana demi Allah itu ialah benda yang paling aku benci!” (Al-Bidayah wa al-Nihayah Selain itu, musyrikin Quraisy mempunyai dua berhala tembaga yang bernama Isaf dan Na’ilah yang diletakkan pada bukit Safadan Marwah serta di sekeliling Kaabah. Mereka bertawaf sambil menyentuh kedua-dua berhala tersebut dalam setiap pusingan. Abdul Mutalib yang pernah bernazar untuk menyembelih anak kesayangannya Abdullah juga terpaksa menebus nyawa Abdullah dengan 100 ekor unta kepada kedua-dua berhala ini.

Pernah pada suatu ketika sebelum Baginda dilantik menjadi rasul, anak angkat Nabi yang bernama Zaid Ibn Harithah mengiringi Baginda bertawaf di Kaabah. Dalam tawaf itu, Zaid telah menyentuh berhala Isaf dan Na’ilah sebagaimana biasa dilakukan oleh musyrikin Makkah. Nabi segera melarangnya,namun Zaid mengulangi perbuatan tersebut kerana ingin melihat reaksi Baginda. Nabi lebih bertegas melarangnya. Maka Zaid tidak lagi menyentuh atau bersujud kepada berhala sehinggalah Baginda dilantik menjadi rasul.

Pemuda Berdikari

SOALAN : Apakah pekerjaan Nabi Muhammad sebelum dilantik menjadi Rasul?

JAWAPAN :

Para rasul ialah manusia yang berdikari sebagai mana yang diisyaratkan dalam firman Allah yang bermaksud: “Wahai para rasul, makanlah daripada benda-benda yang baik lagi halal dan kerjakanlah amal-amal soleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Mukminun :51) Secara umumnya, ada dua pekerjaan khusus yang Baginda lakukan:

1.Penggembala kambing biri-biri

Rasulullah pernah bersabda, mafhumnya: “Tiada nabi yang diutus kecuali pernah (bekerja) membela kambing biri-biri.” “Adakah engkau pun sama?” “Ya. Dahulu aku pernah mengambil upah menggembala kambing biri-biri penduduk Makkah.” (Riwayat al-Bukhari) Membela kambing biri-biri mempunyai banyak faedah antaranya dapat melatih rasa belas kasihan kepada golongan yang susah, membentuk kekuatan jiwa dan fizikal, melatih asas kepimpinan dan meneruskan sunnah kebiasaan para rasul.

2.Peniaga

Profesion ini diwarisi daripada bapa saudaranya al-Zubair dan AbuTalib. Kisah kemampuan dan kejujuran Baginda dalam perniagaan terserlah ketika membawa barangan perniagaan Khadijah Binti Khuwailid ke Syam. Bahkan Nabi menggalakkan profesion perniagaan dengan sabdanya yang bermaksud: “Peniaga yang jujur lagi amanah akan ditempatkan bersama para nabi, orang yang benar dan orang yang mati syahid.” (Riwayat alTirmizi)

 

 

          Abdullah Bukhari Abdul Rahim

Sumber artikel daripada Majalah Al-Ustaz Isu 08

 


 

Abdullah Bukhari Abdul Rahim

Sarjana Usuluddin (Tafsir al-Quran), UM. Kini pensyarah Jabatan Tilawah al-Quran, Pusat Bahasa, UIAM. Tulisan beliau kerap tersiar di akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian. Tumpuan penulisan beliau ialah kefahaman dan interaksi dengan al-Quran. Dekati beliau di abdullahbukhari.blogspot.com. 

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

Kembali ke atas