Menu

 

A+ A A-
Zuraimi Ismail

Zuraimi Ismail

IMAM HANAFI vs PENDAKYAH YAHUDI

SATU kejutan dicetuskan oleh Imam Hammad bin Abi Sulaiman; bukan dia yang berhadapan dengan Dahri. Sebaliknya murid kesayangannya yang bakal menangkis serangan Dahri. Jengkel sungguh Dahri apabila diminta berbahasa dengan seorang anak remaja. Tetapi dia tidak menolak.

IMAM AL-SUYUTI – PENULIS YANG PRODUKTIF

Bidang penulisan memang tidak asing bagi tokoh-tokoh ulama silam. Ilmu yang melaut di dada seakan tidak menang tangan hendak dicurahkan kepada umat melalui halaqah-halaqah pengajian. Justeru menulis kitab adalah alternatif terbaik agar sebaran ilmu lebih meluas dan menyeluruh.

SULTAN MURAD II JULANG ISLAM KE BENUA EROPAH

  • Kategori Tokoh

Dalam usia baru 18 tahun dia sudah  ditabalkan sebagai raja. Jajahan pemerintahan terkenal seantero dunia pada waktu itu – sebuah empayar yang agung dan gagah. Turut menjadi kebanggaan kawan dan taulan manakala lawan menyimpan gerun dan iri hati.

IMAM AL-BUKHARI PAKAR “MERAWAT” HADIS

MINATNYA sejak kecil lebih tertumpu pada mempelajari hadis dan ilmu-ilmu yang berkaitan dengan hadis yang ditimba daripada sekian ramai alim ulama yang ditemuinya. Mungkin tidak pernah terdetik dalam hatinya untuk memiliki sebuah koleksi hadis hasil karangan (susunan) sendiri.

IMAM HANAFI

SEJARAH hidupnya sarat dengan perjuangan menegakkan kebenaran berasaskan al-Quran dan sunah Nabi s.a.w. Justeru kandang penjara sudah biasa baginya. Bukan saja dipenjarakan, diperlakukan seperti seorang pesalah yang telah melakukan jenayah dalam negara. Begitulah kehidupan yang dilalui oleh ulama terbilang bernama Nukman bin Thabit bin Zautha bin Maha.

IMAM AL NAWAWI

SEJAK kanak-kanak lagi sudah dikesan kelebihan luar biasa yang dimilikinya. Punya potensi yang cukup besar untuk menonjol dalam lapangan berkaitan ilmu pengetahuan. Teguran daripada seorang alim tempatan tersohor, Syeikh Yasin Yusuf Marakashi menjadi azimat berharga