Menu

 

A+ A A-
Khadijah Khalilah Abdul Rashid

Khadijah Khalilah Abdul Rashid

Khadijah Khalilah Abdul Rashid dilahirkan pada 20 Mei 1987 di Serdang, Selangor. Kini menetap di Sepang, Selangor. Mendapat pendidikan di Sekolah Islam al-Amin Bangi, Sekolah Agama Menengah Hulu Langat, Sekolah Agama Menengah Bestari Subang Jaya, Universiti Mohammed V, Rabat Maghribi, Institut Terjemahan Negara Malaysia Berhad dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

KAWAN BUKAN LAWAN

Tak  sangka dia buat  aku macam ni. Aku anggap dia tu kawan yang betul-betul ikhlas...tapi, kenapa dia tikam aku dari  belakang?

Amat sedih, terlalu kecewa apabila seseorang yang dianggap teman sejati akhirnya bertindak menghancurkan persahabatan antara kita dan dia. Pada zaman Rasulullah s.a.w., terdapat tiga kekuatan utama yang menjadi tunjang dalam kalangan masyarakat:

MASA MENCINTAI RASULULLAH

“Selalu aku mendengar saranan ustaz agar kita mencintai rasulullah. Aku ada belajar tentang riwayat hidup baginda dan kisah peperangan baginda menentang orang kafir, tetapi bagaimana cara untuk aku mencintai rasulullah?”

SETIAP DETIK ALLAH DI HATI

“HARI INI AKU MAHU LUANGKAN MASA AKU BERSAMA-SAMA-MU, YA ALLAH.” Pernahkah kata-kata ini disematkan dalam hati kita?

BAGI seseorang yang amat mementingkan masa, pasti dia akan menyiapkan satu senarai tugas atau ‘to do list’ setiap hari. Bermula awal pagi, seterusnya pada waktu petang dan begitu juga pada malam hari sehingga sebelum masuk tidur. Segala-galanya lengkap dan pasti akan dilakukan setiap senarai tersebut. Senarai tugas ini dicatatkan agar setiap tugasan dan perkara yang ingin dilakukan akan terlaksana. sungguh teliti perancangannya sehingga waktu makan dan tidur turut dicatatkan!

STRATEGI MENGATASI KEGAGALAN

“Sudahlah, jangan terlalu bersedih. Bukan rezeki awak untuk dapat keputusan peperiksaan yang cemerlang kali ini,” pujuk seorang sahabat terhadap rakannya.

TETAPKAN NIATMU

“Bukankah tujuan kita keluar untuk mencari buku rujukan? Kenapa kau singgah ke pusat Internet ini? Ini dah dikira menipu ibu dan ayah dan secara tidak langsung sudah lari daripada tujuan asal kita.” Seorang rakan mengingatkan rakan baiknya apabila tersedar kesalahan yang mereka lakukan.

MANFAATKAN WAKTU DUHA

“AKU berjaga sampai lewat malam untuk mengulang kaji dan menghafal pelajaran. Namun, tiada perubahan yang maksimum untuk usaha aku ini. Adakah ada waktu yang lebih berkat untuk aku lakukan semua ini?”

MANFAATKAN MASA CUTI

“LAMA kita cuti, ya? Agaknya apa yang kita boleh buat? Tapi, dah diberi cuti panjang begini, memang lepaklah jawabnya.” Itulah biasa yang kedengaran apabila musim cuti panjang tiba daripada para pelajar.

INGAT, IA SEMAKIN HAMPIR!

“BIMBANG saya lihat apa yang berlaku pada zaman kini. Biarpun seksa yang Allah timpakan kepada kaum ‘ad dan thamud mustahil untuk berlaku kini, namun terlalu banyak kejadian pelik dan luar biasa terjadi. Lihat sahaja kes zina, buang anak, rasuah, pembunuhan dan pelbagai lagi, seolah-olah manusia bertindak tanpa kewarasan akal!”

PERUNTUKKAN MASAMU BUAT KELUARGA

“MINGGU depan saya ada peperiksaan, saya tidak mahu diganggu kerana ingin mengulang kaji.” Wah, begitu sekali kenyataan yang diberikan kepada ahli keluarga apabila waktu peperiksaan menjelang tiba!

KENAPA BERDISIPLIN?

ALAM persekolahan dan pembelajaran memang sangat padat. Apabila melangkah ke dunia seorang pelajar, kehidupan seseorang itu pasti akan berubah. Benar, tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh seorang pelajar itu cukup banyak. Namun, para pelajar selalu merasakan bahawa setiap arahan dan suruhan yang diberikan kepada mereka adalah sebuah bentuk kekejaman dan paksaan.