Menu

 

A+ A A-

Sirah Para Sahabat

Abdullah Bin Abbas Adalah Seorang Ulama Rabbani Kebanggaan Umat Muhammad S.A.W. Beliau Adalah Orang Yang Paling Mengerti Isi Al-Quran, Paling Memahami Tafsirannya, Paling Mendalam Menyelami Kefahaman Isi Al-Quran, Dan Paling Pandai Menggali Tujuan-Tujuan Serta Rahsia-Rahsianya.

ANTARA perbuatan pertama Nabi s.a.w. ketika sampai di Madinah ialah mempersaudarakan sesama umat Islam yang berhijrah ke Madinah (Muhajirin) dengan penduduk Madinah (Ansar). Dua orang sahabat yang telah dipersaudarakan ialah Salman al-Farisi dalam kalangan Muhajirin bersama Abu ad-Darda’ dalam kalangan Ansar.

KUMPULAN kenderaan bergerak dengan pantas dari Yathrib (Madinah) menuju ke Makkah kerana didorong rasa kerinduan kepada seseorang yang dicintai. Mereka sudah berjanji kepada Rasulullah s.a.w. untuk bertemu. Mereka rindu akan detik-detik indah apabila mereka dapat bertemu dengan Nabi Muhammad s.a.w. Keinginan mereka untuk meletakkan tangan di atas tangan Baginda begitu membuak-buak. Mereka akan berbaiah untuk sentiasa mendengar dan taat pada perintah Baginda serta berjanji untuk saling bersatu padu dan bantu membantu.

KEPUTUSAN Saad bin Abu waqqas memeluk islam tidak berjalan mudah tanpa rintangan, tetapi pemuda ini harus merasakan rintangan pengalaman yang paling pahit dan keras. kerana begitu pahit dan kerasnya pengalaman Saad, Allah s.w.t. menurunkan ayat-ayat al-quran berkaitan dengannya. mari kita hayati cerita saad tentang pengalamannya itu: