Menu

 

A+ A A-
Ustaz Muhammad Yusuf b. Abd Kadir

Ustaz Muhammad Yusuf b. Abd Kadir

Beliau editor Unit Terjemahan Telaga Biru Sdn. Bhd. Lulusan Universiti al-Azhar (B.A. Hons Usuluddin: Hadis dan Ulum Hadis) dan merupakan salah seorang kolumnis Majalah GenQ. Antara guru beliau adalah Syeikh ‘Ali Soleh iaitu seorang guru di Masjid al-Azhar.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

NAJIS KUCING, BAGAIMANA MENYUCIKANNYA?

  • Kategori Hukum

Bekas Gigitan Kucing

Saya membela kucing di rumah. Perkara yang sering berlaku, kucing saya itu kerap menggigit roti atau kuih yang ditinggalkan oleh anak kecil saya. Beberapa kali terjadi anak saya makan makananitu sebelum sempat saya membuangnya. Apa yang perlu saya buat? Bukankah makanan yang digigit kucing itu najis?

ISTINJAK DENGAN TISU

Kalimat Bahasa Arab

Setahu saya perkataan istinjak itu ialah kalimat bahasa Arab. Boleh ustaz jelaskan apa maksud istinjak dan hukum istinjak bagi seseorang Muslim?

MEMBEZAKAN DARAH HAID DAN ISTIHADHAH

Seorang pelajar mengadu kepada saya bahawa haidnya sudah berlarutan hingga hari ke-17. Adakah dia masih dikira dalam haid atau sebenarnya istihadhah? Bagaimana hendak membezakan antara darah haid dan istihadhah?

MENGUJI KESABARAN NABI MUSA

Nabi Musa adalah salah seorang nabi ulul ‘Azmi, iaitu para nabi yang menempuh kesabaran yang tinggi dalam menyampaikan risalah Allah s.w.t. kepada kaum mereka. Suatu hari, Nabi Musa menyampaikan perintah Allah s.w.t. kepada bani israel supaya menyembelih seekor lembu.

BERSYUKURLAH SEBELUM IA SENYAP

Pada masa dahulu, ada tiga orang lelaki dalam kalangan bani Israel yang menghidap penyakit berbeza. Mereka ialah si kusta, si botak, dan si buta. Allah ingin menguji mereka lalu diutus malaikat yang datang dalam bentuk manusia.

ULANGKAJI HUKUM MANDI JUNUB

  • Kategori Hukum

Dahulu saya jauh dengan agama tetapi kini sudah kembali. Banyak perkara yang perlu saya pelajari semula. Namun saya rasa yang paling utama buat masa ini adalah tentang mandi wajib. Mohon bimbingan ustaz.

MEMAHAMI ISTIHADAH

  • Kategori Hukum

Bagaimana saya hendak memahami tentang darah istihadah?

Darah Istihadah ialah darah yang disebabkan penyakit atau kerosakan yang berlaku pada saluran darah di kawasan hujung rahim yang keluar bukan dalam tempoh haid dan nifas. Terdapat beberapa jenis istihadah jika dilihat dari segi tempoh terjadinya:

PEMAKAIAN SELUAR PENDEK BAGI LELAKI

  • Kategori Hukum

Dalam Islam, umatnya telah disyariatkan supaya menjaga kehormatan diri melalui amalan dan peraturan yang perlu dipatuhi. Bagi tujuan ini, mereka yang terdiri daripada kalangan lelaki dan perempuan mempunyai batasan dalam segala aspek yang berkaitan, termasuklah cara pemakaian.

BOLEHKAH AYAH MENCIUM ANAK PEREMPUANNYA?

  • Kategori Hukum

Bolehkah ayah mencium anak perempuannya? Setiap kali saya ingin pulang semula ke kampus, ayah saya akan mencium saya sebelum berpisah. Bolehkah seorang ayah mencium anak perempuannya atau seorang ibu mencium anak lelakinya walaupun sudah dewasa?

JUJURNYA SEORANG KANAK-KANAK

Ketika masih kecil, Abdullah bin Mas‘ud pernah mengambil upah menggembala kambing. Suatu hari semasa sedang berada di kawasan penggembalaannya, beliau ternampak dua orang lelaki tua yang kelihatan tenang datang kearahnya. Itulah Rasulullah s.a.w. dan sahabatnya, Abu Bakar al-Siddiq. Walaupun mereka berdua masih jauh, beliau dapat melihat keadaan mereka yang amat keletihan. Pasti mereka berdua sangat dahaga setelah menempuh perjalanan yang cukup memenatkan.