Menu

 

A+ A A-
Ustaz Syed Mohd Fadzli bin Syed Ahmad al-Yamani

Ustaz Syed Mohd Fadzli bin Syed Ahmad al-Yamani

Dilahirkan di Kuala Ketil, Kedah, mendapat pendidikan awal di Pondok Penanti Bukit Mertajam, dan melanjutkan pengajian di Karachi, Pakistan sebelum ke Cittagong, Bangladesh. Selepas itu menyambung pengajian di Madrasah al-Hudaidah, Yaman selama 3 tahun. Kembali ke tanah air pada akhir 1993 dan menjadi tenaga pengajar selama setahun di Madrasah Tahfiz Seksyen 3, Shah Alam, sebelum menubuhkan sendiri Madrasah al-Yamani sebagai pengasas, sekaligus sebagai tenaga pengajar. Di samping itu menjadi penceramah bebas dalam bidang Feqah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

FARDHU AIN

Wuduk menantu lelaki vs ibu mertua

Adakah batal wuduk menantu lelaki yang bersentuhan dengan ibu mentuanya?

SOLAT

PERLUKAH BERTUKAR NIAT MENJADI IMAM?

Apabila solat bersendirian, kemudian datang seseorang menepuk bahu menjadi makmum, adakah kita perlu menukar niat menjadi imam solat atau tidak? Perlukah seseorang makmum yang masbuk membaca doa iftitah atau terus membaca surah al- Fatihah?

SOAL JAWAB FIQAH

  • Kategori Hukum

BANGKAI SEMUT DAN NYAMUK

Saya ingin bertanya tentang bangkai semut, bangkai nyamuk, sayap kelekatu dan bulu kucing. Adakah semua ini dikira bangkai dan tidak boleh dibawa bersolat? Maksud saya, adakah solat tidak sah jika benda-benda ini terdapat pada tapak kaki atau pada pakaian semasa solat?