Menu

 

A+ A A-
Mahfuzah Omar

Mahfuzah Omar

B.A (HSc) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Pernah bertugas sebagai editor penerbitan di Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

AMALKAN ISLAM DALAM SETIAP DETIK HIDUP

SETIAP keluarga muslim pasti menginginkan agar dapat mewujudkan sebuah keluarga yang bercirikan ‘sakinah mawaddah warahmah’. Ia merujuk kepada sebuah keluarga yang selalu berada dalam suasana ketenangan dan ketenteraman, saling mencintai dan berkasih sayang. Walaupun tidak terlalu sukar untuk melakukannya, namun ramai antara Kita yang gagal untuk mewujudkannya.

UJI MINDA BERSAMA GURU MITHALI

PADA suatu ketika, Hujjatul Islam Abu Hamid al-Ghazali duduk bersama sekumpulan murid-muridnya lalu bertanya: “Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?” Sebahagian daripada murid-muridnya menjawab: “Orang tua, guru, kawan, dan kaum keluarganya.” Imam al-Ghazali lantas mengatakan bahawa semua jawapan itu betul.

TENANG APABILA MEMAAFKAN

HIDUP adalah pentas perjuangan dan salah satu antaranya adalah perjuangan ketika berinteraksi dan berkomunikasi dengan orang lain. Kita tidak terlepas daripada berselisih pendapat, dan berbeza pandangan dengan orang di sekeliling kita.

JUJUR KHIANAT

Jujur ialah sifat orang beriman. Orang yang beriman akan jujur pada pertuturan dan tingkah lakunya.

VS Khianat termasuk dalam sifat orang munafik. Orang yang munafik berbohong dalam percakapan dan tidak jujur dalam perbuatannya.

AMAL + IKHLAS = ROH + NYAWA

LAYAKKAH kita mendambakan balasan syurga dengan amalan-amalan yang kita lakukanseharian? Sememangnya tujuan kita dijadikan Allah s.w.t. semata-mata untuk beribadah kepada-Nya. Namun, hanya Allah sahaja yang dapat mengukur sejauh mana keikhlasan kita beribadah.  Sekalipun seseorang itu ahli ibadah, rahmat Allah itu tidak mungkin terbalas dengan segala amalan ibadah yang dilakukan.

BERLUMBA-LUMBA MENDAHULUI SALAM

“HAK seorang Muslim atas Muslim yang lain itu ada enam. Antaranya, jika kamu bertemu dengannya hendaklah kamu mengucapkan salam.” (Riwayat Muslim)

HEBATKAH KITA

ANTARA KISAH NABI SULAIMAN YANG TERPAHAT DALAM SURAH AL-NAML AYAT KE-19 YANG BERMAKSUD: “MAKA DIA (SULAIMAN) TERSENYUM MENDENGAR PERKATAAN SEMUT ITU. DIA BERDOA: ‘YA TUHANKU, BERILAH AKU ILHAM UNTUK TETAP MENSYUKURI NIKMAT-MU YANG TELAH ENGKAU ANUGERAHKAN KEPADAKU DAN KEPADA IBU BAPAKU, SUPAYA AKU TETAP MENGERJAKAN AMAL SOLEH YANG ENGKAU REDAI.”

PENYAKIT-PENYAKIT HATI

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “SESUNGGUHNYA SESUATU YANG SANGAT AKU BIMBANGKAN ATAS KAMU ADALAH DUA PERKARA, IAITU MENGIKUTI HAWA NAFSU DAN PANJANG ANGAN-ANGAN. MENGIKUT HAWA NAFSU BERERTI MENJAUHI KEBENARAN, SEDANGKAN PANJANG ANGAN-ANGAN MENCERMINKAN CINTA DUNIA.” - (Hadis riwayat Ibnu Abi Dunya)

SYUKURI NIKMAT SIHAT DAN WAKTU LAPANG

Kesihatan jasmani dan mempunyai waktu lapang yang terluang merupakan modal utama dalam kehidupan manusia. namun, kesihatan dan waktu lapang ini merupakan dua nikmat kurniaan allah s.w.t. yang amat besar tetapi sering dilupakan oleh manusia.

MENGAPA PERLU MALU

“TAK MALU KE?” Inilah soalan yang sering kita dengar jika seseorang itu dimarahi atau ditegur jika buat salah silap atau maksiat. Namun tidak ramai yang benar-benar mengerti apakah maksud malu sebenarnya. Sebab itulah timbulnya ungkapan-ungkapan seperti malu tidak bertempat, malu-malu kucing dan sebagainya. Namun ia membawa pengertian yang berbeza-beza.