Menu

 

A+ A A-

SALAH SEBUT LAIN MAKSUD

Ramai orang berkata bahawa jika kita tidak sebut sesuatu huruf dengan betul dan jelas, maka maksudnya akan bertukar. Bolehkah ustaz berikan contoh-contohnya?

Terdapat beberapa perkataan yang memerlukan sebutan yang jelas sama ada dari segi makhraj serta sifat huruf. Jika tidak, akan berlaku kesamaran dan tertukar lafaz. Lebih parah lagi, ia akan mengubah maksud serta makna ayat-ayat suci al-Quran itu sendiri.

 

As-Syeikh Uthman Sulaiman Murad dalam kitab beliau al-Salsabil al-Syafi telah menyenaraikan beberapa perkataan dalam al-Quran yang mirip sebutannya, namun berbeza maknanya. Lihat jadual di bawah. Huruf yang bergaris ialah huruf yang kerap saling tertukar:

 edit1

Dua Wajah Bacaan

Ustaz, saya ada terdengar seorang qari membaca perkataan tertentu dalam al-Quran dengan dua cara (wajah). Bolehkah ustaz jelaskan di manakah ayat-ayat tersebut dalam al-Quran?

Ya, memang terdapat cara bacaan tersebut seperti yang dinyatakan dalam Matn Ibn al-Jazari dan juga al-Salsabil al-Syafi. Sila rujuk jadual di bawah:

edit2

edit3 

 

Ustaz Mohd Adib Hasan Saari 

Sumber artikel daripada Majalah Al-Ustaz Isu 09

 


 

Ustaz Mohd Adib bin Hassan Saari

Sarjana Muda Qiraat, Maahad Qiraat Shubra, Universiti al-Azhar. Antara guru beliau ialah Syeikh Abdul Hakim bin Abdul Latif (Pakar Rujuk Utama Ilmu Qiraat di Masjid al-Azhar), Syeikh Abdul Rahim al-Banna dan Syeikh Qadri bin Abdul Hamid al-Hafiz. Kini guru, merangkap jurulatih utama al-Quran, Jabatan Pelajaran Negeri Kedah.

Kembali ke atas