Menu

 

A+ A A-
Zarita Hj Kasim

Zarita Hj Kasim

Merupakan kolumnis di Telaga Biru untuk majalah Gen-Q serta Fellow PPLI di Institute of Islamic Understanding Malaysia (IKIM). Pernah memegang jawatan sebagai pensyarah separuh masa (Media Elektronik) di IIUM serta produser dan DJ di IKIM fm.

 

TAK SABAR NAK SABAR?

“Sabar…” ungkapan yang sering kita luahkan kepada diri sendiri mahupun orang lain yang sedang mengalami tekanan atau kesusahan. Namun adakah untuk menyabarkan diri sendiri adalah lebih mudah daripada menyabarkan orang lain atau sebaliknya?

MEMANFAATKAN PILIHAN TERBAIK

Ada seseorang memberikan kenyataan, “Kalaulah TV kat rumah aku ni ada macam-macam channel, dah tentu aku tak kena berleter dengan ibu lagi pasal berpoya- poya kat luar dengan kawan-kawan.”

MEMAFKAN DALAM PERSAHABATAN

CUTI hujung minggu yang dihabiskan di rumah memberikan saya peluang untuk menggunakan masa yang berkualiti bersama anak-anak. Melayani kerenah si adik dan si abang ada kalanya melucukan dan ada kalanya saya beristighfar panjang menahan kesabaran bagi meleraikan pergaduhan antara mereka.

MAKNA HIDUP YANG BERMAKNA

PERTEMUAN KITA KALI INI SANGAT ISTIMEWA DAN AMAT BERMAKNA KERANA BUKAN SAHAJA KITA TELAH MENJEJAKKAN KAKI KE DALAM TAHUN BARU HIJRAH TETAPI JUGA TAHUN BARU MASIHI. SAMBUTAN BERGANDA NAMPAKNYA. ALHAMDULILLAH.

TIDAKKAN MUNDUR JIKA JUJUR

JUJUR ialah salah satu sifat yang wajib ada dalam senarai pemilihan calon, tidak kiralah sama ada untuk mencari kawan, pasangan hidup mahupun staf bawahan. Betul tak? Cuba anda tanya pada kawan-kawan atau sesiapa sahaja, adakah mereka suka berteman atau mempunyai apa-apa hubungan dengan seseorang yang telah diketahui ketidakjujurannya? Jika ditanya pada diri sendiri pun, saya pasti ramai yang menjawab tidak. Mengapa? Mungkin antara jawapan kita: “Tak baiklah tak jujur, susahlah orang tak jujur ni, mana boleh percaya kalau orang tak jujur,” dan pelbagai lagi sebab yang lain.

HIDUP SELAMAT DENGAN NASIHAT

BARU-baru ini saya berkesempatan untuk berehat seketika sambil menikmati sarapan pagi di kedai mamak yang menjadi kegemaran suami. Sementara menunggu makanan yang dipesan, saya terdengar akan perbualan dua orang rakan yang sedang leka menghirup teh tarik sambil menghembuskan kepulan-kepulan asap dari puntung rokok yang dipegang.

BELAJAR DARIPADA HAIWAN

SUATU hari itu, masa yang diperuntukkan bersama anak-anak dihabiskan di Zoo Negara. Sudah lama benar rasanya tidak mejejakkan kaki di tempat perhimpunan binatang ini. Sudah banyak kemajuan dan peningkatan bagi menjaga penempatan dan keselesaan haiwan-haiwan serta tumbuh-tumbuhan persekitaran yang juga ciptaan Allah s.w.t.