Menu

 

A+ A A-
Ustazah Norhafizah binti Hj. Musa

Ustazah Norhafizah binti Hj. Musa

Pensyarah di Universiti Teknologi Malaysia. Kelulusan Sarjana Muda Bahasa Arab Dan Pengajian Islam University Yarmouk Jordan, Sarjana Usuluddin Universiti Malaya. Kini sedang menyambung pengajian peringkat PhD di Universiti Malaya. Aktif dalam bidang dakwah, wanita dan kemasyarakatan. Panel slot Tanyalah Ustazah TV9, Halaqah TV9, al-Hidayah TV3 dan program TV al-Hijrah.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

RAIH DOA MALAIKAT

Saya pernah mendengar tentang malaikat yang selalu mendoakan manusia di bumi. Boleh ustazah jelaskan siapakah golongan yang mendapat doa malaikat ini? Saya berharap kami sekeluarga termasuk golongan yang mendapat doa dari para malaikat.

KASIH SAYANG DAN KEMESRAAN DALAM RUMAH TANGGA

USTAZAH, usia perkahwinan kami sudah masuk 20 tahun. Semakin lama, hubungan kami terasa semakin hambar dan suram. Kami bercakap pada perkara-perkara yang perlu sahaja, itu pun selalu tegang. Selalunya saya yang kena mulakan dahulu perbualan dan cuba mencipta suasana ceria. Saya semakin bosan dengan keadaan ini! Mohon pandangan ustazah.

IBU PENDIDIK AQIDAH ANAK

SOALAN : Sebagai seorang ibu, bagaimana saya patut berperanan dalam menanam aqidah yang sahih dalam jiwa anak-anak?

5 PENDEKATAN MENDIDIK ANAK PEREMPUAN

Saya dianugerahkan empat orang anak perempuan. Sebagai ibu, saya amat bimbang dengan senario yang berlaku dalam persekitaran masyarakat kita. Maksiat seperti zina telah berleluasa, malah menjadi lebih parah dengan isu pembuangan bayi dan sebagainya. Bagaimanakah pendidikan yang sepatutnya saya terapkan kepada anak-anak perempuan?

SEDEKAH KUNCI KEMUDAHAN DALAM KEHIDUPAN

Sedekah Terbaik

Bagaimana untuk mencapai tahap sedekah yang terbaik di sisi Allah?

Jawapan:

Berikut adalah beberapa syarat utama untuk menjadikan sesuatu pemberian itu sedekah yang terbaik:

TIDAK RUGI BERSEDEKAH

Tidak dinafikan amalan bersedekah dianjurkan dalam Islam. Namun apakah hubungan antara iman dan sedekah?

Sedekah dari segi bahasa bermaksud sesuatu yang diberikan. Jika dilihat pada kata dasarnya- صدق ia bermakna benar atau kata terbitannya الصدق ia bermaksud kebenaran. Maka jika dilihat pada hubungan perkataan tersebut, ia memberi suatu gambaran bahawa amalan sedekah merupakan bukti seseorang hamba itu benar-benar menjadikan kehidupannya sebagai ibadah kepada Allah. Imam al-Nawawi menjelaskan bahawa diberikan nama “sedekah” kerana ia merupakan bukti atas kebenaran iman seseorang. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Dan bersedekah itu bukti!” (Riwayat Muslim)

BAGAIMANA MENJADI PEMIMPIN GOLONGAN BERTAKWA

MOHON ustazah jelaskan tentang doa berikut, bagaimana kita boleh menghayati maksud “pimpinan kepada golongan yang bertakwa” sebagaimana doa yang disebut dalam al-Quran: “Rabbana hab lana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a‘yun, waj‘alna lilmuttaqina imama.” (Surah al-Furqan 25: 74)