Menu

 

A+ A A-
Ustaz Mohd Azrul Ismail

Ustaz Mohd Azrul Ismail

Sarjana Muda Usuluddin (Hadis dan Ulum Hadis) Universiti al-Azhar. Berguru secara langsung dengan ramai ulama besar antaranya Syeikh Muhammad Ibrahim al-Kattani, Syeikh Dr. Yusri Rusydi al-Sayyid Jabr al-Hasani dan Syeikh Dr. Saad Jawish (ketiga-tiganya pakar hadis Universiti al-Azhar) Kini editor syariah di Telaga Biru Sdn. Bhd.

JIWA TENANG VS JIWA KACAU

APABILA seorang yang sedang berada dalam kemaruk cinta, maka dia akan dilabelkan sebagai ‘jiwa kacau’. Setiap perkara dan urusan yang dilakukannya serba tak kena. Bak kata-kata orang, “makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena”. Itulah jiwa kacau. Jiwa yang diganggu oleh perasaan cinta kepada pasangannya.

KEJUJURAN AHLI JUJUR

KETIKA ada perkhabaran bahawa Rasulullah s.a.w. bersama kaum Muslimin kembali daripada peperangan Tabuk, Ka’ab bin Malik r.a. berasa gelisah. Orang yang sangat disenangi Nabi dan para sahabat kerana kefasihannya bersyair dan berkata-kata, kali ini terasa amat bersalah kerana gagal hadir ke medan Tabuk.

HUKUM BERTEPUK TANGAN DALAM SESUATU MAJLIS

APAKAH hukum bertepuk tangan di dalam sesuatu majlis?

Terima kasih kepada yang bertanya. Perbahasan bertepuk tangan ini ada dijelaskan oleh Sheikh Yusuf al-Qaradawi dalam kitabnya ‘Fiqh al-Lahw wa al-Tarwih’. Bertepuk tangan telah digunakan oleh manusia untuk beberapa tujuan.

HUKUM MENZIARAHI RAKAN NON-MUSLIM

  • Kategori Hukum

BOLEHKAH saya menziarahi kawan saya yang bukan beragama Islam apabila mereka sakit? Sahabat saya mengatakan tidak wajar kerana seolah-olah reda dengan kekufuran mereka.

REMAJAKU DAN MASJID

“SESUNGGUHNYA YANG LAYAK MEMAKMURKAN (MENGHIDUPKAN) MASJID-MASJID ALLAH ITU IALAH ORANG-ORANG YANG BERIMAN KEPADA ALLAH DAN HARI AKHIRAT SERTA MENDIRIKAN SEMBAHYANG DAN MENUNAIKAN ZAKAT DAN TIDAK TAKUT MELAINKAN KEPADA ALLAH, (DENGAN ADANYA SIFAT-SIFAT YANG TERSEBUT) MAKA ADALAH DIHARAPKAN MEREKA MENJADI DARI GOLONGAN YANG MENDAPAT PETUNJUK.” - (Surah at-Taubah 9: 18)

PERKARA-PERKARA MAKRUH KETIKA BERPUASA

Apakah perkara-perkara yang dimakruhkan bagi seseorang yang berpuasa?

PERKARA-perkara yang dimakruhkan ketika berpuasa ialah seperti berkucup atau melakukan pendahuluan jimak walaupun melalui khayalan atau penglihatan, berkumur-kumur atau memasukkan air ke dalam hidung secara berlebihan, merasa makanan, berbekam atau menderma darah, bersiwak selepas gelincir matahari hingga terbenam matahari, sengaja melewatkan berbuka puasa, bercakap dengan percakapan yang sia-sia dan sengaja melewatkan mandi junub sehingga selepas terbit fajar.

CINTA MUKA BUKU VS ISI BUKU

IMAM Ibnu Qayyim al-Jauziah rhm. bercerita, pernah satu hari gurunya; Ibnu Taimiyah rhm. ditimpa sakit sehingga beliau terlantar.

Tabib bertanya kepada Ibnu Qayyim: “Sikap tuan yang suka membaca sehingga mengabaikan perkara lain akan menambahkan kesakitan.” Ibn Taimiyah rhm. menjawab: “Aku tidak mampu bersabar. Apabila melihat kitab, pasti aku ingin membacanya. Adakah benar apabila hati itu berasa gembira, ia akan membantu memulihkan kesakitan?”

REMAJAKU DAN MASJID

“SESUNGGUHNYA yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.” - (Surah at-Taubah 9:18)

RUKHSAH TERIMALAH SEDEKAH DARIPADA ALLAH

MUKADIMAH: Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah menyukai rukhsah-Nya dilaksanakan sebagaimana Dia membenci maksiat-Nya dilakukan.” (Riwayat Ahmad)