Menu

 

A+ A A-
Prof Madya Harlina Halizah

Prof Madya Harlina Halizah

Ketua Unit Perkembangan Kendiri & Profesionalisme UKM

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

APA BERLAKU SELEPAS BALIGH?

ALHAMDULILLAH, SETELAH KITA MEMAHAMI SERBA-SEDIKIT TENTANG BALIGH, KALI INI UMMI SENTUH PULA APA YANG BERLAKU SELEPAS SESEORANG ITU BALIGH. MENURUT AJARAN ISLAM, BALIGH MENJADI SEMPADAN ANTARA ZAMAN KANAK-KANAK YANG PUTIH BERSIH TANPA DOSA DENGAN HIDUP DEWASA YANG PENUH GELORA DAN PANCAROBA!

TEPUK DADA TANYA IMAN

DALAM ARTIKEL LEPAS, UMMI MENULIS MENGENAI TANGGUNGJAWAB REMAJA BELIA UNTUK MEMILIH DAN MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BAIK APABILA SUDAH MENCAPAI USIA BALIGH. UKURAN BAIK ATAU BURUK SEBAGAI MUSLIM MESTI DISANDARKAN DENGAN APA YANG DITENTUKAN ALLAH S.W.T. CUMA, MENGAPA AGAKNYA, APA YANG ALLAH SUKA, HATI DAN NAFSU KITA PULA KURANG TERUJA? SEDANGKAN APA YANG ALLAH LARANG, ITULAH YANG TERLIUR SANGAT KITA NAK MENCUBA!

KEMBARA SPIRITUAL REMAJA

APA khabar iman anak-anak semua? Diharapkan status iman kita sentiasa berada di paras tinggi supaya mampu mendidik jiwa hamba tunduk dan patuh kepada Allah s.w.t. Kali ini, Ummi akan berbincang beberapa persoalan asas yang sering berlegar di minda remaja. Sebelum itu, eloklah Ummi berkongsi hasil pembacaan Ummi berkenaan penemuan terbaru kajian saintifik mengenai otak remaja.