Menu

 

A+ A A-
A. Ubaidillah Alias

A. Ubaidillah Alias

Lulusan BA (Hons) Usuluddin, syukbah tafsir dari Universiti al-Azhar, Kaherah. Pernah berforum di Radio Kelantan dan menjadi tetamu di tv al Hijrah. Telah menulis banyak buku kreatif seperti novel, majalah dan buku-buku ilmiah untuk bacaan umum. Aktif dalam berceramah masjid dan sekolah. Kini bertugas sepenuh masa di Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan(PKINK) sebagai pegawai latihan sumber manusia. Antara guru-guru beliau Syeikh Ali Jumaah (Mufti Mesir) dan Syeikh Nuruddin Marbu al Banjari al Makki.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

AMANAH YANG TERABAI

Amanah kita terlalu banyak untuk dihitung. Masa yang ada tidak memungkinkan kita melaksanakan semuanya sekali gus. Ada hal yang perlu didahulukan dan ada perkara yang boleh dilewatkan. Jadi, amanah siapakah yang mesti kita utamakan dan amanah mana pula kita perlu kemudiankan?

 

TETAMU VIP

BAGI yang sudah berumah tangga dan mempunyai cahaya mata, pasti kita pernah merasai saat menunggu kelahiran anak pertama yang membahagiakan. Rasa ternanti-nanti penuh keterujaan.

PEMALAS ATAU ZUHUD

MASIH ada segelintir manusia yang bekerja cincai-cincai. Apabila ditanya sebabnya, maka dijawab: “Ini semua hal dunia, Allah tidak pandang!” Ada pula yang bersikap pemalas. Apabila ditanya, maka jawabnya: “Allah sudah tentukan rezeki kita di dunia. Saya rajin atau malas, hasilnya sama sahaja.

ISLAM ITU INDAH TETAPI UMATNYA

Apabila kita berjalan di bandar lalu bertemu dengan sepasang non Muslim yang datang dari Eropah. Mereka berpakaian seksi dan bertatu. Kita memandangnya dengan pandangan tajam dan keras, bagai ada seribu kebencian dalam hati. Seolah-olah mereka “makhluk perosak” yang mengganggu keamanan dunia. Wajarkah kita beranggapan begitu? Adakah kita mahu memberitahu bahawa Islam itu keras dan bengis kepada non Muslim?

JUJUR ITU BERANI

Pagi masih bening, awan kumulus berbalam tebal. Warung Pak Kamel sudah ramai pelanggan. Ketika Kauthar tiba, Lebai Syakir sudah tercungap di situ. Belum sempat dia memusing tubuh, lebai itu sudah memanggil-manggil namanya sambil melambai.

PERTUTURAN ADALAH LUKISAN HATIMU

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Tidak akan lurus iman seorang hamba, sehingga lurus pula hatinya, dan tidak akan lurus hatinya sehingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan masuk syurga selagi tetangganya belum aman daripada kejahatannya.” (Riwayat Ahmad)

MULIAKAH LELAKI ITU?

ADA seorang lelaki yang berpakaian kemas, berkarisma dan berharta. Dia berjalan dengan penuh bangga. Rakan sepejabat memuji penampilannya. Orang luar menghormatinya. Sedangkan isteri dan anaknya hidup dalam kelaparan. Jika dia pulang, anak dan isteri akan merasa susah hati. Adakah lelaki seperti ini mulia di sisi Allah?

ROSAKNYA SATU GENERASI

Seekor syaitan datang ke rumah seorang lelaki pada suatu malam. Dia memantau dari jauh tingkah laku lelaki itu. Kemudian dia ketawa dan pulang. Keesokan harinya, dia memanggil rakan-rakan syaitan yang lain sambil berkata: “Kawan-kawan, mari ikut aku. Malam ini ada orang yang bermurah hati memberi makan dan memberi tempat tidur untuk kita.” Maka syaitan dan rakan-rakannya bergegas ke rumah lelaki itu dengan bersiul-siulan.

PAGARI BUNGA KEIMANAN DENGAN RASA MALU

PERNAHKAH KITA MENDENGAR UCAPAN SEBEGINI, “INI ADALAH FESYEN, KENAPA PERLU MALU BERPAKAIAN SEBEGINI?” DARI SEORANG GADIS YANG MEMPERAGAKAN TUBUHNYA YANG CANTIK DALAM PAKAIAN KETAT DAN SENDAT. ATAU UCAPAN SEBEGINI, “INI ADALAH BUDAYA, KENAPA PERLU MALU MEMELUK KEKASIH SENDIRI?” DARI SEORANG JEJAKA YANG MENCUMBUI KEKASIHNYA DI HADAPAN KHALAYAK RAMAI.

SALAH ADAB DENGAN AL-QURAN

Kita pasti pernah melihat bingkai ayat kursi terpampang pada dinding ruang tamu rumah seseorang. Bahkan ada yang meletakkan ayat seribu dinar dan surah-surah lazim yang lain pada dinding ruang tamu rumahnya. Sayangnya ayat itu kekal menjadi perhiasan, tidak pernah dibaca oleh anak-anaknya.