Menu

 

A+ A A-
Rohidzir Rais

Rohidzir Rais

Lepasan Universiti al-Azhar, Mesir dalam bidang Syariah Islamiyyah. Kini berkhidmat sebagai editor dan penulis sepenuh masa di Telaga Biru Sdn. Bhd. Pernah berkhidmat sebagai pensyarah di Kolej al-Azhar, Pulau Pinang. Aktif dan berpengalaman mengendalikan kursus-kursus fardu ain, al-Quran dan bahasa Arab di seluruh Malaysia. Telah berjaya menulis dan menterjemah 30 buah buku dalam pelbagai bidang. Layari blog beliau di www.al-zuhaily.blogspot.com.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

IMBK1002

  IMBK1002

NYALAAN IMAN DALAM HATI SETIAP MUKMIN

IMAN adalah sumber cahaya yang menunjukkan jalan yang lurus kepada manusia. Tanpa cahaya iman, manusia pasti teraba-raba dalam kegelapan dan akhirnya terjerumus ke lubang kebinasaan. Namun ibarat cahaya lilin atau pelita yang sumber tenaganya berasal daripada matahari, apa pula sumber cahaya iman di hati manusia?

HIPOKRIT, TULI, BISU DAN BUTA

Sirah Nabi s.a.w. mencatatkan ke peritan Baginda dan generasi awal Islam menghadapi tentangan dan tekanan daripada golongan kafir Makkah yang menolak sepenuhnya agama Islam. Namun kepedihan dan penderitaan lebih dirasakan ketika berhadapan dengan “musang berbulu ayam” yang mencarik perpaduan kerajaan pertama Islam Madinah.

MENGEJAR FATAMORGANA KARAN DI LAUTAN GELITA

Seorang rakan bukan Islam pernah bertanya kepada penulis, “Mengapakah Islam tidak adil? Kenapakah kami yang banyak melakukan kebajikan kepada manusia malah haiwan tetap dimasukkan ke dalam neraka?”

MENEROKA ALAM MIMPI : ALAM AKHIRAT ITULAH REALITI

Ekoran tulisan saya dalam ruangan ini keluaran lepas tentang dunia matriks dan pancaindera, ramai memberikan respons. Sebahagiannya mengakui tidak pernah mengetahui mengenai fakta saintifik ini dan yang lain pula tidak dapat memahaminya.

REALITI MASA DAN TAKDIR DI LOH MAHFUZ

Sebelum membaca artikel ini, lihat apa yang ada di hadapan anda. Setelah itu pusing pandangan anda ke kiri, perhatikan apa yang anda lihat di sebelah kiri anda. Pusing pula ke kanan dan lihat apa atau siapa yang ada di sana dan apa yang berlaku. Kemudian terus baca artikel ini.

DUNIA IBARAT AIR HUJAN

  • Kategori Hukum

Air Sumber Kehidupan

Air adalah bahan yang diciptakan Allah khusus untuk memungkinkan kehidupan di bumi. Setiap ciri fizikal dan kimianya direka khas untuk kegunaan manusia, haiwan dan tumbuhan.

PEMIMPIN LABAH-LABAH

FIRMAN Allah s.w.t. yang bermaksud: “Misalan bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling lemah ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan. Sesungguhnya Allah mengetahui (kepalsuan) apa jua yang mereka sembah yang lain daripada-Nya, dan Allah jualah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. Dan misal-misal perbandingan yang demikian itu Kami kemukakan kepada umat manusia, dan hanya orang-orang yang berilmu yang dapat memahaminya.” (Surah al-Ankabut: ayat 41-43)