Menu

 

A+ A A-

CARA BERBEZA MENDIDIK ANAK

DARIPADA ibu bapa yang sama (dari rahim ibu dan sulbi bapa) akan lahir beberapa orang zuriat. Tetapi setiap anak mempunyai jasad lahiriah dan personaliti yang berbeza-beza. Justeru, cara mendidik dan memberi kasih sayang kepada anak-anak adalah berbeza-beza.

Cara didikan anak lelaki dengan anak perempuan berbeza. Anak sulung dengan yang bongsu juga berbeza. Ibu bapa tidak boleh mendidik anak perempuan sama seperti mendidik anak lelaki.

Ibu bapa juga tidak boleh membelikan pakaian dengan saiz yang sama, sebaliknya saiz pakaian mestilah sesuai dengan tubuh badan dan jantina masing-masing. Perbezaan di sini bukan bermaksud membezakan kasih sayang anak-anak kerana adalah tidak adil jika ibu bapa membezakan kasih sayang anak-anak. Sebaliknya membezakan anak-anak adalah untuk bertindak adil.

Ibu bapa harus melahirkan kasih sayang yang sama dan seimbang supaya tidak disalah tafsir oleh anak-anak. Apakah adil sekiranya seorang ayah yang membelikan pakaian yang sama saiz untuk anak yang berumur 7 tahun dan yang berumur 17 tahun? Sudah tentu tidak. Oleh sebab itu, ibu bapa perlulah bijaksana dalam berlaku adil terhadap anak-anak. Supaya tidak ada yang tersisih dan terasa terabai.

2Cara Berbeza Mendidik Anak

Adil di sini bukan semata-mata adil dari segi kebendaan sahaja. Malah ibu bapa juga perlu adil dalam meluahkan kasih sayang terhadap anak-anak. Kesan Jika Ibu Bapa Tidak Bertindak Adil dalam Mendidik Anak-anak

  • Melahirkan sifat hasad dengki dalam diri anak-anak.
  • Anak akan rasa tersisih.
  • Merosakkan hubungan kekeluargaan.
  • Berlaku kekeliruan peribadi dalam diri anak-anak.

 3Cara Berbeza Mendidik Anak

Faktor yang paling berkesan untuk merangsang anak-anak menjadi insan yang positif ialah kasih sayang yang bernaungkan keredaan Allah s.w.t. Oleh itu, ibu bapa mesti belajar mempamerkan kasih sayang secara sihat, adil dan cemerlang kepada anak-anak.¤

 

 

 

Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah

Sumber artikel daripada majalah Solusi isu No.3

 

Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah

Pakar motivasi yang tidak asing lagi, sering muncul di tv dan radio ini adalah anak kelahiran Sg. Pinang, Klang. Mendapat Ijazah Pertama di Universiti Malaya dalam bidang Agricultural Sciences, kemudian menyambung pengajian Sarjana dan Ph.D. di Wisconsin, USA dalam bidang Organizational Communication. Berpengalaman mengendalikan lebih 6,000 kursus dalam bidang motivasi. Kini beliau adalah Pengarah Urusan Excel Training & Consultancy Sdn. Bhd. dan Ketua Pengarah ETC Communications Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  


 

Artikel berkaitan: « TETAMU VIP
Kembali ke atas