Menu

 

A+ A A-

MENANGISLAH WAHAI ANAK-ANAKKU

ANAKKU, ingin aku bicara denganmu tentang tangisan. Sesungguhnya tangisan itu adalah kehidupan. Bukankah hidup dimulakan dengan tangisan, dicelahi oleh tangisan dan diakhiri oleh tangisan? Seorang bayi dilahirkan dengan tangisan, dewasanya dengan pelbagai ujian yang dipenuhi oleh tangisan, dan kelak dia akan mati dan dihantar ke kubur dengan tangisan.

Air mata ada kalanya penyubur hati, penawar duka. Ada kalanya buih kekecewaan yang menyempit perasaan, menyesak kehidupan. Air mata putus asa kerana cintakan dunia harganya persis setitis air kotor di pelimbahan. Namun setitis air mata kerana takutkan Allah umpama permata yang indah gemerlapan.

Penghuni syurga ialah mereka yang banyak dukacitanya di dunia. Dia sentiasa bimbang, apakah kiranya nasibnya di akhirat – apakah di syurga atau di neraka. Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang. Perindu akhirat menangis kerana dunia yang datang.

“Alangkah sempitnya kuburku nanti,” keluh seorang abid. Lalu dia menambah amal bakti dengan ikhlas dan sabar agar kuburnya nanti luas melebar. “Alangkah sedikitnya harta ku kini,” kesal si hartawan. Lalu dia semakin tamak, menimbun harta tanpa kira halal dan haram.

Dari mata yang mengintai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus, mengalirlah air mata kecewa kegagalan. Dari mata yang redup merenung hari akhirat yang dirasakan dekat, mengalirlah air mata insaf mengharap keampunan.

menangislah-2

Anakku,

Tangis itu adalah basahan hidup. Manusia sentiasa dalam dua tangisan. Sama ada yangmembawa untung atau merugikan. Sabda Rasulullah s.a.w.: “Ada dua titisan yang Allah cintai. Pertama titisan darah para syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takutkan Allah.”

Orang yang hampir dengan Allah pernah berkata: “Tangisan seorang pendosa lebih Allah cintai daripada tasbih para wali.” Mereka tegaskan, seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik daripada ahli ibadah yang berangan-angan tentang syurga mana kelak dia akan bertakhta.

Kejahatan yang diiringi rasa sedih, lebih Allah sukai daripada satu kebaikan yang menimbulkan rasa takbur. Kejahatan kita mungkin diampuni jika kita taubat dengan hati yang merendah diri. Kebaikan kita mungkin tertolak bila rasa takbur menguasai hati.

Oleh itu berhati-hatilah dalam tangisan, kerana ada tangisan yang akan mengakibatkan kita menangis lebih lama. Dan ada tangisan yang membawa bahagia untuk selama-lamanya.

Ketahuilah olehmu bahawa ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa keterlaluan seorang ulama, hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keraslah hati dan perasaannya. Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda: “Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.”

menangislah-1

Seorang hukama pernah bersyair: “Aku hairan dan aku pelik melihat orang ketawa, kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan lebih banyak daripada perkara yang menyenangkannya.” Justeru, para salafus soleh menangis walaupun telah banyak beramal takut-takut amal itu tidak diterima, sedangkan kita ketawa walaupun kita sedar diri masih kosong daripada amalan.

Lupakah kita bahawa Nabi pernah bersabda: “Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa, akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis.”

Kita gembira yang kita idam-idamkan tercapai. Kita menangis kalau yang kita cita-citakan terbarai. Nikmat disambut ria. Ujian menjemput duka. Benarkah begitu? Padahal Allah s.w.t. telah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 216: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, pada hal ia baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, pada hal ia buruk bagimu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”

Menangislah wahai anakku, agar senyumanmu banyak di kemudian hari. Kerana engkau belum tahu, nasibmu di puak kanan atau di puak kiri. Di sana, lembaran sejarahmu dibuka satu persatu, menyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya sehinggalah dating syafaat rasulullah yang agung itu. Kenangilah, sungai-sungai yang mengalir di dunia ini umpama banjir air mata Nabi Adam yang menangis kerana taubatnya, maka subur dan sejahteralah bumi kerana terangkatnya taubat bapa sekalian manusia.

Menangislah seperti Sayidina Ali dengan hibanya berkata: “Wahai dunia…janganlah kau tipu aku. Tipulah orang lain.”

Menangislah seperti Sayidina Omar yang selalu memukul dirinya dengan berkata: “Kalau semua manusia masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orang itu.”

Menangislah sebagaimana seorang wanita Ansar yang apabila ditanya: “Kenapakah engkau menangis?” Jawabnya: “Aku tiada mempunyai anak lagi untuk dihantar berperang.”

Ibnu Masud r.a. berkata: “Seorang yang mengerti al-Quran dikenali waktu malam ketika orang lain tidur, dan waktu siangnya ketika orang lain tidak berpuasa. Sedihnya ketika orang lain sedang gembira dan tangisnya di waktu orang lain tertawa. Diamnya di waktu orang lain bicara, khusyuk di waktu orang lain berbangga.

Seharusnya orang yang mengerti al-Quran itu tenang, lunak dan tidak boleh menjadi seorang yang keras, kejam, lalai, bersuara keras dan marah.”

Anakku,

Tanyakan kepada orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur? Nescaya mereka akan menjawab, “Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur di hadapan, kiamat itu janjian kami, neraka itu memburu kami dan perhentian kami ialah Allah.”

Pesan akhirku: Menangislah di sini (dunia), sebelum menangis di sana (akhirat)! Q

 Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu No.2

 


 

Pahrol Mohd Juoi

Seorang penulis buku, kolumnis majalah, pencipta lirik dan skrip, serta pengacara tv dan jurulatih berkelulusan UiTM, Shah Alam. Beliau berpengalaman mengendalikan program latihan dan motivasi untuk lebih 50 badan kerajaan dan swasta. Kini beliau sebagai Pengurus Besar dan Pengarah Penyelidikan di Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. Bukunya Tentang Cinta mendapat sambutan yang baik di  kalangan remaja terutamanya pelajar pusat pengajian tinggi.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  tbbk1289

GB0213  TBBK1267

 

 

Kembali ke atas