Menu

 

A+ A A-
Syeikh ‘Atiyyah Saqar

Syeikh ‘Atiyyah Saqar

Nama beliau ialah Sahibul Samahah Fadhilatul Syeikh Atiyyah Muhammad Atiyyah Saqr. Beliau masyhur dengan panggilan Syeikh Atiyyah Saqr. Dilahirkan di perkampungan Behna Bai, Zaqaziq Syarqiyyah pada hari Ahad tanggal 4 Muharram 1333 hijriyyah bersamaan 22 November 1914 masihi.

Antara jawatan yang pernah disandang oleh al-Marhum Fadhilatul Syeikh Atiyyah Saqr sepanjang terlibat sebagai pendakwah ialah beliau pernah memegang jawatan sebagai pensyarah di jabatan pengajian agama Islam dan Bahasa Arab bagi peringkat PHD. Beliau turut diamanahkan sebagai pengarah bagi Jabatan Syeikhul Azhar dan salah seorang daripada ahli jawatankuasa Majma’ Buhuts Islamiyyah (Majlis Kajian Dan Penyelidikan Islam) di Mesir. Beliau juga turut diamanahkan untuk menjadi penasihat kepada Menteri Keagamaan Mesir, juga sebagai Ketua Lajnah Fatwa dan sebagainya.

Al-Marhum Syeikh juga sering terlibat di dalam rancangan-rancangan agama yang disiarkan di corong-corong radio dan di kaca televisyen. Penulisan beliau juga banyak memberi manfaat kepada pembaca. Jawapan beliau terhadap soalan yang diajukan kepadanya adalah sangat kemas, disiplin dan berwibawa. Di Malaysia, Ustaz Azhar Idrus adalah antara tokoh ilmuwan yang mengkagumi Syeikh Atiyyah Saqr, dan sering menyandarkan rujukan jawapannya kepada ulama besar ini.

Pemergian al-Marhum sangat dirasai oleh setiap umat Islam khususnya kepada golongan yang mencintai para ulama. Al-Marhum kembali ke rahmatullah pada pagi 18 Zul Qa'dah 1427 bersamaan 9 Disember 2006 di rumah beliau di St. Theresa, Syubro. Umat Islam telah kehilangan sebutir lagi mutiara yang sangat berharga. Semoga roh beliau ditempatkan bersama para anbiya' dan auliya' al-solihin. Al-Fatihah.

HUKUM MOGOK LAPAR & KERJAYA PEGUAM

  • Kategori Hukum

Apa hukum mogok lapar untuk memprotes kezaliman? Bagaimana untuk menguruskan orang seperti ini?

Jawapan :Dalam Islam tidak ada yang disebut sebagai mogok lapar demi mencapai matlamat tertentu. Ia adalah satu tindakan negatif dan tidak boleh dilakukan. Banyak lagi cara yang boleh dilakukan.

MAKHLUK PERTAMA CIPTAAN ALLAH

SAYA ada mendengar alunan nasyid selawat yang menyebut: “Wahai yang mula-mula yang diciptakan oleh Allah” yang ditujukan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Ini bermakna Nabi Muhammad s.a.w. ialah makhluk pertama yang diciptakan. Mohon penjelasan.

TIADA SOLAT YANG TIDAK BERGUNA

SAYA mendengar sebuah hadis lebih kurang maksudnya: “Sesiapa yang solatnya tidak menegahnya daripada perbuatan keji dan mungkar, maka ia tidak menambah melainkan semakin jauh daripada Allah.” Namun saya perhatikan ramai orang mengerjakan solat tetapi masih menipu dan menganiayai orang lain. Bolehkah kita katakan kepada mereka: “Janganlah kamu solat. Selama ini pun solat kamu itu tidak berguna!”?

BAGAIMANA MENGHINDARI BISIKAN SYAITAN

DALAM fikiran manusia, sering timbul fikiran-fikiran yang boleh membawa seseorang melakukan perbuatan yang dimurkai Allah. Persoalannya, apdakah hal tersebut akan dihisab di akhirat kelak? Bagaimana solusinya agar kita bebas daripada terus diganggu dengan perkara seperti itu?