Menu

 

A+ A A-
Ahmad Fedtri Yahya

Ahmad Fedtri Yahya

Ahmad Fedtri Yahya merupakan seorang pengacara Malaysia Hari Ini. Beliau juga merupakan personaliti TV3. Beliau juga pernah berlakon dalam filem Dunia Baru The Movie sebagai pelakon cameo. Antara program lain yang pernah dihoskan beliau ialah Dari Masjid Ke Masjid, Madrasah, Scoreboard, Kafe Aktif, Keluarga Bijak Everyday, Khurafat, Sebalik Malam dan pelbagai lagi.

Beliau ialah lulusan Sarjana Muda Komunikasi ( Filem & Penyiaran ) USM dengan minor Pengajian Islam. Beliau menerima Anugerah Pingat Emas Naib Canselor USM ketika istiadat Konvokesyen USM 2003.

Beliau juga aktif menjadi pengacara pelbagai majlis dan menulis buku bertajuk 'Haruman Puisi Cinta' dan 'Pantun Penyeri Pengantin'. Beliau juga aktif menulis dalam majalah seperti Remaja, Gen-Q dan Tunas Cipta. Beliau ialah salah seorang bekas pelajar Sekolah Berasrama Penuh iaitu Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (SMSKS) atau lebih dikenali sebagai KUSESS.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

MELARAT DALAM MAKSIAT

BERTEMU kembali di ruangan yang indah ini. Semoga bertambah iman dari hari ke hari. Realitinya, bukan mudah untuk melihat graf Iman bertambah Dan terus meningkat. Akhir zaman, dugaan Dan cabaran yang terbentang bukan sedikit.

KEJUJURAN TERINDAH

Mana nak cari segunung intan

Intan berlindung di balik ancala

Mana nak cari semurni impian

Bernaunglah kasih Allah Taala

Jujur itu seperti bunga

Jiwa memandang rasa bahagia

MARILAH JIWA YANG TENANG

PERSOALAN jiwa amat penting dalam kehidupan. Jiwa tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia tidak boleh dibeli dengan wang ringgit, apatah lagi ditukar ganti dengan emas dan permata. Juga tidak boleh dipindahkan dengan teknologi ‘bluetooth’. Jiwa ialah anugerah dan aset hebat dalam diri seseorang.

SURI IKHLAS

NANGKA seulas sama bidara

Enak rasa si buah manggis

Orang yang ikhlas azam membara

Kalah tak kecewa, gagal tak menangkis

DUTA PERSAUDARAAN YANG TERINDAH

SESUNGGUHNYA, tiada kasih seindah kasih ayah dan bonda. Barangkali kita jemu mendengarnya kerana terlalu ramai yang menyebutnya. Namun, setiap kali memandang wajah ayah dan bonda, hati tidak pernah berasa puas. Betapa murninya wajah mereka. Sekalipun kelihatan garis urat di wajah yang dimamah usia, namun di situlah terpancar cahaya kasih sayang yang abadi. Anugerah Allah yang tidak boleh dijual beli.

AMANAH DIBERI, MELUNASKAN DIRI

Gambarkan di fikiran:
ANDA mahu menghantar sesuatu yang amat berharga buat rakan atau keluarga anda di kampung. Malangnya, posmen tidak amanah. Barang kiriman anda telah dirosakkan dan dicuri lantas ia tidak sampai kepada si penerima.